Rússia
Internacional 06/06/2012

Rússia aprova multes desorbitades contra els manifestants

El Parlament rus ha aprovat una llei que endureix les sancions contra mítings i actes públics, en un intent de silenciar les protestes multitudinàries contra Putin. Una sola multa pot arribar a superar el salari anual de molts russos

Agències
1 min
Representats dels principals partits discuteixen a la Duma / EFE

MoscouNomés falta la firma del president de Rússia, Vladímir Putin, perquè entri en vigència la llei que endurirà considerablement les sancions contra els manifestants que incompleixin les normes de celebració de mítings i actes públics. L'oposició considera que la llei vol silenciar els ànims contestataris de la societat russa, protagonista des del desembre passat de les protestes més multitudinàries contra el govern des de la caiguda de la Unió Soviètica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts a la nit el Consell de la Federació (Senat) de Rússia ha ratificat la polèmica llei. Amb el suport gairebé unànime de la cambra alta del Parlament rus, la llei estableix multes de gairebé 8.000 euros per als individus que incompleixin les normes, tot i que ofereix com a alternativa fer 200 hores de treball social. Les multes per a les organitzacions arriben fins als 24.000 euros.

Una multa supera el salari anual de molts russos

Aquestes multes poden ser devastadores per a la majoria de russos, que cobren de mitjana anual uns 6.800 euros. Fins ara, les sancions imposades no superaven els 133 euros per als participants i els 1.300 euros per als convocants. El consell presidencial dels drets humans, en conèixer la votació del Senat, ha reiterat que demanarà a Putin que veti la llei.

Els diputats oficialistes de la Duma (cambra baixa), que compten amb la majoria dels escons en l'organisme legislatiu, han aprovat l'enduriment de les multes enmig d'una forta tensió i de debats que s'han allargat fins a mitjanit. Després de ser aprovada la llei, els diputats del partit opositor Rússia Justa han abandonat la sala de sessions en senyal de protesta.

stats