Internacional 27/07/2012

Rússia vol reobrir les antigues bases de l'URSS a Cuba i Vietnam

La reobertura de les bases navals formaria part de l'estratègia de remilitarització de Rússia, que inclou la compra de quatre portahelicòpters

1 min
Un submarí de l'armada russa ancorat a St. Petesburg. Reuters

Rússia vol recuperar part de la presència militar mundial que tenia l'antiga URSS. Ho ha deixat clar aquest divendres el comandant en cap de l'armada russa, Víctor Chirkov. “Estem estudiant la creació de punts d'assistència i subministrament a territori de Cuba, les illes Seychelles i Vietnam”, ha dit el comandant a l'agència oficial RIA-Novosti.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'elecció de les regions on podrien situar les noves bases navals no sembla casual. Cuba i Vietnam van tenir una gran importància en termes d'estratègia militar durant la Guerra Freda, i van suposar dues derrotes geoestratègiques dels EUA enfront de l'URSS. Les Seychelles reben una important afluència de turistes russos i són un aliat discret de Moscou.

Chirkov ha anunciat que la possible reobertura de les bases navals vindrà acompanyada d'un rearmament general, que inclou l'adquisició de quatre portahelicòpters per augmentar el “desplegament de les forces de l'armada fora de les seves fronteres”.

Les bases reobertes es sumarien a les que Rússia ja té al port sirià del Tartus, al de Sevastopol, a Ucraïna i al que s'està construint a Otxamtxira, al mar Negre.

Defensa del Tartus

Aquest mateix divendres el Kremlin ha alertat els rebels sirians que un atac a la base russa del Tartus, al l'oest de Síria, tindria represàlies. “Si l'oposició armada siriana decideix fer realitat les seves amenaces d'atacar la base, l'armada russa disposa ara a la regió de totes les possibilitats per donar una resposta adequada”, ha informat el portaveu de l'estat major a l'agència Interfax.

stats