Internacional 30/12/2011

Samoa i Tokelau eliminen el 30 de desembre per fer un salt cap al futur i impulsar el comerç amb Austràlia

Les empreses de l'arxipèlag es trobaven que els divendres ja no podien comerciar amb l'Àsia perquè ja era dissabte. La mesura deixa enrere l'etapa d'auge econòmic dels EUA

Efe
3 min
Arxipièlag de Samoa, enmig de l'Oceà Pacífic

SidneySamoa i el territori neozelandès de Tokelau, al Pacífic Sud, faran una pirueta en el temps per saltar-se un dia del calendari, una mesura que vol facilitar el comerç, però que és vista com un desafiament a Déu per un grup religiós. Durant més d'un segle, Samoa ha estat 5 hores per darrere de Miami i Washington, a unes 10 de Londres, 11 de Madrid, 18 de Pequín i 21 de Sydney. Amb l'aplicació d'aquesta Llei de la Línia Internacional de Canvi de Data, però, Samoa saltarà de la mitjanit del 29 de desembre directament a la del 31, per la qual cosa serà un dels primers països a rebre l'Any Nou, amb la consegüent pèrdua d'un dia de vida per a uns 180.000 samoans.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

També Tokelau, un territori neozelandès compost per tres atols on habiten prop de 1.200 persones, repetirà la mateixa operació per adequar-se al calendari de Samoa, on hi ha ubicades les seves oficines administratives.

El canvi de data deixarà, a més, l'altra Samoa, que es troba sota la sobirania dels Estats Units i situada a una hora en avió, a un dia de distància en el calendari, de manera que en poc temps de trajecte es crearà la sensació d'haver fet un llarg viatge.

Pel que fa al turisme, no tot és optimisme, a Samoa, ja que la localitat de Falealupo, l'últim punt en el qual es ponia el sol, perd aquest títol, que ha suposat un atractiu per als visitants a l'hora de triar una destinació durant aquestes dates.

Ara serà el territori nord-americà samoà el que tindrà aquests llocs significatius, però, en contraposició, els habitants de Samoa, Tokelau i l'illa Kiritimati, seran els primers a rebre l'Any Nou.

La mesura va ser proposada al maig passat pel primer ministre samoà, Tuilaepa Sailele, que va dir llavors que cada setmana es perdien dos dies de negocis, perquè quan al seu país és divendres, a Nova Zelanda i Austràlia és dissabte, i a les hores de diumenge a les quals els seus compatriotes van a l'Església, a Sydney i Wellington ja treballen, perquè és dilluns.

L'economia de Samoa depèn de l'agricultura, les remeses de samoans residents a l'estranger –la majoria, Austràlia i Nova Zelanda–, una emergent indústria turística i el creixent comerç amb els països d'Oceania, Xina i Singapur.

Irritació religiosa

A més dels samoans escèptics també n'hi ha que estan molestos amb la mesura, sobretot els fidels de l'Església adventista del setè dia, que consideren que la línia de canvi de data és només imaginària i sostenen que la seva aplicació atempta contra el cicle de la creació de Déu en una setmana.

"Déu no reconeixerà el nostre dret arbitrari d'eliminar un dia del calendari, eliminant el cicle setmanal. Els adventistes del setè dia no reconeixerem aquest canvi", ha apuntat Noeline Cutts en una carta dirigida l'octubre passat al Samoan Observer.

La línia internacional del canvi de data, inventada per l'escocès Sandford Fleming a finals del segle XIX, se situa en la línia de 180 graus de longitud i travessa imaginàriament, fent zig-zag, l'oceà Pacífic.

Des del 1884

Aquesta línia es va fixar en la conferència celebrada a Washington el 1884, organitzada per decidir quin havia de ser el primer meridià, si el de París o el de Londres.

El defensor de Greenwich, Richard Strachey, va suggerir llavors que el canvi de data hauria de passar "en un lloc deshabitat de la Terra i no al centre de la civilització". Vuit anys després, el llavors governant de l'arxipèlag, Malietoa Laupepa, va decidir posar Samoa en el fus actual per facilitar el comerç amb els Estats Units.

Kiribati, a prop a Samoa, va decidir el 1995 moure la línia internacional de canvi de data i unificar el temps a l'arxipèlag, on la part occidental estava 22 hores avançada respecte a la zona est.

stats