Internacional 14/03/2012

Santorum conquereix les primàries republicanes d'Alabama i Mississipí

L'exsenador per Pennsilvània ha relegat al tercer lloc el favorit, Mitt Romney, en els dos estats, per darrere també de Newt Gingrich, que ha quedat segon

Efe
2 min

L'exsenador Rick Santorum s'ha imposat aquest dimecres per un estret marge a les primàries d'Alabama i Mississipí, en una doble victòria que li ha permès desafiar el líder de la cursa, Mitt Romney, que no aconsegueix convèncer els estats del sud.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Ho hem tornat a fer", ha dit l'aspirant republicà davant els seus simpatitzants, a Laffayette (Louisiana), que celebrarà primàries el 24 de març, després de conèixer la seva victòria a Alabama.

En aquest Estat, Santorum ha aconseguit el triomf més ampli. Ha aconseguit el 35% dels vots davant el 29% del seu rival immediat, Newt Gingrich, un avantatge equivalent a 30.000 vots.

El gran favorit republicà, Mitt Romney, s'ha hagut de conformar amb el tercer lloc i un 29% dels vots, uns 2.000 vots menys que Gingrich.

El quart aspirant en competició, el congressista Ron Paul, representant del corrent liberal del partit, ha quedat molt enrere, amb just el 5% dels vots.

Mississipí

Una situació similar, encara que amb percentatges més ajustats, s'ha donat a Mississipí, on Santorum ha aconseguit el 33% dels vots, dos punts percentuals i 4.000 vots més que Gingrich.

Romney ha repetit tercer lloc, amb un 30% dels vots dipositats a les urnes, mentre que Ron Paul n'ha obtingut el 4%.

Poc abans de conèixer-se els resultats, l'exgovernador de Massachusetts ha restat importància a l'avanç de Santorum, en assegurar que l'exsenador "es troba molt per darrere en nombre de delegats i en recompte de vots".

"Santorum es troba al final desesperat de la seva campanya, i està tractant d'impulsar les seves opcions", ha al·legat Romney.

El seu rival li ha tornat l'atac poc després i ha assegurat que els votants s'estan allunyant del líder a la cursa, tot i que ell "creu que la seva victòria és inevitable".

"Avui vull dir-li que, per ser inevitable, es gasta molts diners contra mi", ha afirmat Santorum, que ha promès que s'assegurarà una clara majoria de delegats abans de la convenció nacional d'agost a Florida (Tampa), on s'anunciarà el candidat republicà.

Amb les victòries a Alabama i Mississipí, Santorum suma ja 10 estats conquerits en les primàries republicanes, però segons els analistes és difícil que es converteixi en un oponent sòlid per a Romney mentre Gingrich segueixi disputant amb ell el vot conservador.

No obstant això, i malgrat haver quedat segon en dos estats del sud –els més propers a la seva ideologia–, en un discurs als seus simpatitzants a Birmingham (Alabama) Gingrich no ha fet cap menció a una possible retirada de la cursa.

Flirteig

L'aspirant s'ha atrevit, fins i tot, a projectar que, entre ell i Santorum aconseguiran acumular "dos terços dels delegats republicans", en un aparent flirteig amb una convenció nacional oberta en què els dos grans precandidats conservadors s'unissin per guanyar Romney.

A més d'Alabama i Mississipí –amb 50 i 40 delegats, respectivament– també voten avui els arxipèlags de Hawaii, que concedeix 20 delegats, i el de la Samoa americana, que n'atorga 9, tots dos en format de 'caucus' (assemblees populars).

No obstant això, els resultats en aquests territoris del Pacífic no s'esperen fins ben entrada la matinada.

stats