Unió Europea
Internacional 26/04/2011

Itàlia i França s'alien per exigir la reforma de l'acord de Schengen

Berlusconi i Sarkozy s'esforcen a rebaixar la tensió pels milers de tunisians que intenten establir-se a Europa. Diuen que la situació és "excepcional" i reclamen controls temporals

Redacció
2 min
Sarkozy i Berlusconi, aquest migdia a Roma. AFP

BarcelonaSilvio Berlusconi i Nicolas Sarkozy s'han esforçat avui a Roma per rebaixar la tensió que els ha enfrontat els últims dies, després que París es va negar, ara fa una setmana, a permetre que refugiats tunisians amb permisos temporals concedits pel govern italià creuessin la frontera i entressin en territori francès. Els dos governs han decidit ara aliar-se per exigir a Brussel·les que es reformi l'acord de Schengen, que permet la lliure circulació de persones a través d'aquest espai que avui en dia formen 25 països europeus.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

França sempre ha defensat el seu dret a imposar controls temporals a les fronteres, malgrat que l'acord de Schengen atorga als immigrants el dret a viatjar a qualsevol país que formi part d'aquest acord. En un primer moment, la Comissió Europea li va donar la raó i el va autoritzar a imposar controls temporals i limitats. Ara la situació ha anat més enllà. Itàlia es queixa des de fa setmanes que no pot fer front a l'allau de més de 25.000 persones arribades a les seves costes majoritàriament des de Tunísia. El govern de Berlusconi reclama una solidaritat dels seus seus socis europeus per acollir aquests immigrants que, fins ara, no s'ha materialitzat en res més que en un augment de les ajudes econòmiques europees a Tunísia.

A la cimera bilateral celebrada avui a Roma, Berlusconi i Sarkozy han declarat que “les circumstàncies excepcionals actuals” obliguen a una “modificació“ urgent de l'acord de lliure circulació i han reclamat més mitjans a la Comissió Europea per augmentar el control de les fronteres exteriors de la UE.

La trobada d'aquest matí a la capital italiana ha permès als dos líders europeus escenificar la seva cara més amable i trencar, així, amb el xoc polític de l'última setmana, que ha endurit, encara més, el discurs antiimmigració dels dos governs. Nicolas Sarkozy es veu aquests dies amenaçat a les enquestes pel Front Nacional, que, a un any de les presidencials, està en les seves cotes més altes de popularitat. El FN de Marine Le Pen defensa des de fa temps que França hauria d'abandonar l'acord de Schengen. A Itàlia, un Berlusconi cada cop més sol, assetjat pels casos de corrupció, abús de poder i prostitució de menors, resisteix al govern per la seva aliança amb la Lliga Nord, un partit amb posicions molt dures respecte a la immigració.

stats