Crisi de l'euro
Internacional 11/11/2011

El Senat d'Itàlia aprova les mesures d'austeritat que reclama la UE

Mario Monti, possible successor de Berlusconi, ha assistit per primer cop a la cambra alta i ha sigut ovacionat pels senadors. Es preveu que la Cambra de Diputats ratifiqui els pressupostos aquest dissabte

Ara
1 min
Monti guanya punts per redreçar Itàlia

BarcelonaEl Senat italià ha aprovat aquest divendres les mesures d'austeritat que reclama la Unió Europea, una votació que marca els últims compassos del govern de Silvio Berlusconi. Alguns punts clau de les reformes que Brussel·les exigeix a Itàlia són augmentar l'edat de jubilació fins als 67 anys, la venda de propietats i terres estatals, eliminar les traves per exercir determinades activitats professionals, reduir la burocràcia per als negocis o facilitar l'acomiadament de treballadors públics.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mario Monti, excomissari europeu de la Competència, que es perfila com a favorit per succeir Berlusconi, ha estat present a la votació, després d'haver sigut nomenat dimecres senador vitalici pel president italià, Giorgio Napolitano. A la seva entrada al Senat, Monti ha sigut ovacionat pels presents.

El president francès, Nicolas Sarkozy, ha informat avui que trucarà a Napolitano per discutir la situació d'Itàlia i els futurs passos a seguir. Obama va parlar ahir amb el president de la República italiana, però la Casa Blanca no va donar detalls sobre el contingut de la conversa.

Berlusconi, que va perdre dimarts la majoria absoluta al Parlament, ha promès presentar la dimissió un cop s'aprovi l'anomenada llei d'estabilitat financera tant al Senat com al Congrés, que la debatrà dissabte. D'aquesta manera la dimissió del Cavaliere seria efectiva el mateix dissabte al vespre, i immediatament després Napolitano podria encarregar a Monti la formació del nou executiu.

L'objectiu seria tenir un govern de perfil tecnocràtic abans que les borses obrin dilluns. La prima de risc italiana va superar dimecres els nivells que podrien tancar-li l'accés al finançament dels mercats i forçar un rescat del país que podria amenaçar tota l'eurozona.

stats