Internacional 02/03/2012

Els Vint-i-set acorden donar a Sèrbia l'estatus de candidat oficial per adherir-se a la Unió Europea

La cimera ajorna l'entrada de Romania i Bulgària a l'espai Schengen fins al setembre

Acn
1 min

Brussel·lesEls 27 caps d'estat i de govern de la Unió Europea han decidit aquest dijous a Brussel·les atorgar l'estat de candidat oficial a Sèrbia, que podria convertir-se en estat membre si aconsegueix complir amb els objectius econòmics i polítics que requereix l'adhesió. Els líders europeus han considerat que Sèrbia ha complert totes les condicions necessàries per a una futura negociació i han encoratjat el govern de Belgrad a continuar treballant "amb grans esforços" per aconseguir-ho. La primera jornada de cimera europea no ha servit per tancar l'entrada de Bulgària i Romania al tractat de lliure circulació de Schengen, però sí per reelegir Herman van Rompuy com a president del Consell Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"És un assoliment notable, un resultat dels esforços demostrats per ambdós costats en el diàleg entre Belgrad i Pristina", ha dit Van Rompuy després que els Vint-i-set hagin acordat la concessió de l'estatus de candidat a Sèrbia. El president del Consell Europeu espera que Sèrbia "segueixi donant suport a la cooperació regional i a les relacions amb els seus veïns dels Balcans".

L'entrada de Bulgària i Romania a l'espai Schengen s'endarrereix. El bloqueig d'Holanda durant les votacions no ha fet possible aquest ingrés, que ha acusat ambdós països de corrupció i crim organitzat. Van Rompuy ha assegurat que tornaran a discutir l'ingrés a l'espai Schengen el proper mes de setembre. "Ara tenim un full de ruta per seguir", ha dit.

La cimera dels caps d'estat i de govern de la UE continua aquest divendres a Brussel·les. Els líders europeus preveuen aprovar el pacte sobre disciplina fiscal i adoptaran una posició comuna sobre el conflicte a Síria.

stats