Internacional 21/09/2017

Corea del Nord diu que les amenaces de Trump sonen com "un gos que borda"

Mentrestant, Corea del Sud aprova enviar ajuda humanitària al país veí tot i les tensions creixents

Ara
2 min
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, de visita en una plantació fruitera

BarcelonaEl ministre d'Exteriors de Corea del Nord, Ri Yong-ho, ha dit aquest dijous des de Nova York, on participa a l'Assemblea General de les Nacions Unides, que les amenaces del president dels Estats Units, Donald Trump, de destruir el país asiàtic sonen com "un gos que borda".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si Trump creu que ens pot atemorir amb els lladrucs d'un gos, realment és un «somni de gos»", ha etzibat el ministre. Amb aquesta expressió, els nord-coreans es refereixen a les coses absurdes o que no tenen gaire sentit. I aquestes declaracions arriben després del missatge que Trump va llançar contra Pyongyang en el discurs d'obertura de la reunió de líders mundials.

El president nord-americà va amenaçar de "destruir totalment" Corea del Nord si Kim Jong-un continuava realitzant proves nuclears. "Els EUA tenen una gran fortalesa i paciència, però si ens veiem forçats a defensar-nos o a defensar els nostres aliats, no tindrem més remei que destruir totalment el país asiàtic", va advertir el mandatari.

Trump no es va quedar curt i, en aquell mateix discurs, va referir-se a Kim Jong-un com "l'home-coet que està duent a terme una missió suïcida per a ell i per al seu propi règim". De fet, el representant nord-coreà ja havia abandonat la sala abans que el líder nord-americà comencés a parlar.

Ajuda humanitària

Mentrestant, Corea del Sud ha aprovat enviar gairebé 7 milions d'euros en ajuda humanitària al veí del nord malgrat les tensions que es viuen a la península i en el conjunt de la regió per l'augment de les amenaces del règim de Kim Jong-un en els últims mesos.

De tota manera, aquestes ajudes, tal com ha explicat l'executiu de Moon Jae-un, es canalitzaran a través dels organismes de les Nacions Unides i aniran dirigides especialment a les dones embarassades i als nens, dos col·lectius que Seül considera molt vulnerables pel que fa a l'alimentació, sobretot tenint en compte les males collites que es preveuen a Corea del Nord per a aquest any.

Un informe recent de l'ONU alerta que un 72% de la població nord-coreana té problemes de malnutrició. Precisament la UNICEF emetia un comunicat aquest dijous advertint que els menors de 5 anys són especialment vulnerables davant d'aquesta situació i les deficiències dels sistemes sanitaris locals.

Veus discordants

L'ajuda humanitària ha perillat perquè algunes veus discordants entre l'oposició sud-coreana sostenien que era contradictori oferir-la en un moment que la comunitat internacional ha endurit les sancions sobre Pyongyang per intentar frenar els seus programes de desenvolupament d'armes.

Tot i que Corea del Sud porta 65 anys en guerra amb el país veí, Moon Jae-un ha decidit mantenir la seva política de cooperació, ja que considera imprescindible "separar" l'ajuda de qualsevol situació de tensió.

La decisió contradiu la postura de l'anterior govern, al poder fins al mes de maig, que havia suspès qualsevol tipus d'ajuda humanitària després del quart assaig nuclear de Kim Jong-un.

stats