Internacional 09/07/2012

Kofi Annan arriba a un acord amb Al-Assad en una reunió "sincera i constructiva"

L'enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab pel conflicte sirià ha pactat amb el president un "enfoc" comú per resoldre la crisi i el traslladarà ara als rebels sirians. Annan vol "seguir endavant amb el diàleg polític"

Agències
2 min
Kofi Annan es dirigeix a l'entrevista amb Baixar al-Assad

DamascEn el tercer intent de mediació des que el van escollir representant de l'ONU i la Lliga Àrab per un conflicte que, des de fa un any i mig, no ha parat de créixer en violència i en nombre de víctimes mortals, Kofi Annan ha anunciat aquest dilluns que ha arribat a un acord amb el president sirià, Baixar al-Assad.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En declaracions a la premsa després de reunir-se amb el president sirià, l'emissari ha parlat d'un "enfoc" comú per resoldre la crisi que traslladarà als rebels sirians. Annan ha explicat que Al-Assad ha acceptat posar en marxa un diàleg polític i que li ha reafirmat el "compromís" del govern amb el pla de sis punts formulat per l'emissari.

Annan considera que s'hauria d'avançar en una millor aplicació del pla i ha explicat que en les converses amb al-Assad, que ha qualificat de "sinceres i constructives", ha subratllat la importància de seguir endavant amb el diàleg polític, cosa que "el president accepta".

Annan va reconèixer diumenge, un dia abans de trobar-se amb el president sirià, que el seu pla per establir un alto el foc i buscar una sortida negociada a l'enfrontament entre el règim de Baixar al-Assad i l'oposició ha fracassat estrepitosament. En les últimes setmanes, a més, la comunitat internacional ha posat una nova proposta sobre la taula per nomenar un govern de transició, format per representants del règim i de grups opositors, que busquin una sortida conjunta. Fins ara, les autoritats sirianes no s'han pronunciat oficialment sobre aquesta idea.

El president sirià, Baixar al-Assad, però, va criticar ahir durament els Estats Units, un dels actors més posicionats en contra del règim de Damasc. Al-Assad va acusar Washington de donar suport als "terroristes" que el desafien. En una entrevista a la televisió alemanya ARD, el president sirà va assegurar també que no tem tenir el mateix final que el dictador libi, Muammar al-Gaddafi, o l'egipci Hosni Mubàrak, perquè està convençut que la seva situació és molt diferent.

stats