Internacional 22/08/2013

França demana actuar amb "força" si es confirma l'atac amb armes químiques a Síria

El ministre d'Exteriors francès insisteix que els inspectors de l'ONU a la zona ho investiguin

Agències
2 min

ParísEl ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha demanat aquest matí de dijous una resposta contundent per part de la comunitat internacional si es confirma l'atac amb armes químiques del règim de Baixar al-Assad que, segons els opositors a l'exili, aquest dimecres hauria fet més de 1.300 morts als suburbis de Damasc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, Fabius ha demanat "respondre amb força", ja que no es pot permetre la "impunitat total" del règim d'Al-Assad. El titular d'exteriors ha matisat, tanmateix, que aquesta resposta no implica, necessàriament, enviar militars a la zona.

Si es confirma l'atac, s'hauria fet en un moment en què una comissió de seguretat de l'ONU és sobre el terreny analitzant tres denúncies per ús d'armes químiques, un fet que voldria dir, segons Fabius, que Al-Assad "es burla de la comunitat internacional".

El ministre d'Exteriors s'ha expressat així en declaracions a la cadema francesa BFM, després de la reunió que va mantenir a París ahir al vespre amb el seu homòleg britànic William Hague.

"Si [Al-Assad] no té res a amagar, permetrà que [els inspectors de la ONU] s'acostin. Si s'hi nega, vol dir que és culpable", ha afegit Fabius.

Fabius ha recalcat que les decisions corresponen al Consell de Seguretat de l'ONU, però que si aquest organisme no fa cap pas, "s'hauran de prendre d'una altra manera". En aquesta línia, ha insistit en la necessitat que els inspectors de l'ONU a la zona investiguin el suposat atac amb armes químiques.

El Consell de Seguretat va donar suport ahir a la proposta del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, d'exigir una investigació imparcial, però va ser incapaç de consensuar una resolució per demanar formalment que s'estudiï l'atac.

Aquest matí de dijous les tropes d'Al-Assad ha tornat a bombardejar els feus rebels als suburbis de Damasc.

stats