MÓN
Internacional 23/06/2012

Ankara alerta que respondrà a l'abatiment d'un avió turc per part de Síria

Damasc ha confirmat que les seves forces van abatre l'avió, que sobrevolava les seves aigües. El règim d'Al-Assad ha dit que les armades de Síria i Turquia estan cooperant en una operació per rescatar els dos pilots desapareguts

Efe
2 min

DamascEl president de Turquia, Abdullah Gul, ha alertat aquest dissabte que no ignorarà el fet que Síria abatés divendres un avió de combat turc. "És impossible cobrir una cosa com aquesta, el que sigui necessari es farà sense dubtar", ha dit a periodistes a la ciutat de Kaiseri.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Síria ha confirmat aquest dissabte que les seves forces van enderrocar l'avió de combat, que volava sobre les seves aigües territorials i que hi ha una operació en marxa per rescatar els pilots desapareguts. "La defensa antiaèria militar va detectar un aparell aeri no identificat que volava a una altitud baixa i gran velocitat" prop de la costa siriana, enfront de la ciutat de Latakia, i va ser abatut per l'artilleria, ha afirmat un portaveu militar a l'agència oficial Sana .

Turquia va informar divendres que Síria havia abatut un dels seus caces amb dos tripulants, que va caure en aigües territorials sirianes, i el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va avançar, en un comunicat, que quan s'aclareixi l'incident prendrà "les mesures adequades". Damasc ha confirmat que les armades de Síria i Turquia estan cooperant en una operació per rescatar els dos pilots desapareguts.

Segons el portaveu militar, les defenses antiaèries sirianes van respondre "amb artilleria, impactant en l'aparell directament. El blanc va resultar ser un avió militar turc que havia entrat en espai aeri sirià i amb el qual es va procedir d'acord amb la legislació prevista en aquests casos". Damasc ha especificat que els trets de les seves bateries van impactar en el caça F-4 Phantom quan es trobava a un quilòmetre de la costa, i que aquest es va estavellar en aigües territorials sirianes a l'oest del poble d'Om al Tuyur, de la província de Latakia, a uns deu quilòmetres de la platja.

Relacions deteriorades

Les relacions entre Damasc i Ankara s'han deteriorat molt des que van començar les protestes contra el règim de Baixar al-Assad a Síria, el març de 2011. El passat mes d'abril, després d'un incident en el qual tropes sirianes van tirotejar un camp de refugiats en territori turc, Ankara va recordar a Síria que la frontera entre ambdós països és una frontera de l'OTAN, i va amenaçar amb recórrer a l'article 5 de la aliança atlàntica, que garanteix la mútua protecció dels Estats membres.

stats