Internacional
Internacional 17/03/2011

Solana creu que Zapatero no es tornarà a presentar

L'exresponsable de la política exterior europea diu que no vol estar en la primera línia de la política espanyola i aposta per "deixar pas als altres"

Redacció
2 min
Javier Solana, entrevistat per Josep Cuní aquest matí a TV3.

BarcelonaJavier Solana, exresponsable de política exterior i de seguretat comú de la Unió Europea i exsecretari general de l'OTAN, ha assenyalat que no creu que Zapatero es torni a presentar a la reelecció. En una entrevista a TV3, el líder socialista també s'ha descartat com a relleu de Zapatero, afirmant que "vol ser un ciutadà compromès", però no estar en la primera línia de la política perquè "després de 30 anys, cal deixar pas als altres". Sobre altres temes de política espanyola, Solana ha reconegut que el govern del PSOE "no va explicar la profunditat de la crisi econòmica al principi" i ha saludat l'acord entre patronal i sindicats sota els auspicis del govern. Ha negat que "Merkel mani sobre Espanya, perquè prou problemes té al seu país" i ha reiterat que la UE és un espai que funciona per acords.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'altra banda, qui va ser conegut com mister PESC assegura que la comunitat internacional "encara té capacitat de reacció" davant la crisi líbia, tot i que ha apuntat que caldria haver actuat abans. Solana ha dit que espera que la reunió d'avui del Consell de Seguretat de l'ONU prengui les mesures per "fer el que cal". Solana s'ha desmarcat de la intervenció de l'Aràbia Saudita sobre Bahrain, apuntant que els seves tropes "no haurien d'haver creuat mai la frontera". En referència a la paràlisi de la política exterior europea en aquesta crisi i l'onada de canvi al Magrib i el Pròxim Orient, Solana ha afirmat que li agradaria "veure actuar Europa amb més rapidesa, perquè el que està passant és extraordinàriament significatiu".

El dirigent socialista aposta per recuperar el procés euromediterrani que es va obrir el 1995 a Barcelona: "Va ser una idea extraordinària, amb una gran visió de futur, que es va frustrar, o es va dificultar, perquè el procés de pau entre Israel i Palestina hi va interferir. Ara l'hem de recuperar, perquè si Europa no acompanya el procés democratitzador dels països del Mediterrani sud cometrem un error gravíssim". Solana defensa que Europa s'impliqui econòmicament en el procés i l'acompanyi políticament "sense imposar res a ningú, però responent a les demandes que ens facin, i evitant qualsevol malentès que es pretén tornar a entrar per la porta del darrere en aquests països per aprofitar els seus recursos".

stats