DEBAT POLÍTIC A GRÈCIA
Internacional 16/07/2012

Stavros Karagkounis: "El govern grec no té futur més enllà de sis o set mesos"

Justícia "Si s'han comès delictes els jutges han d'actuar contra els governs anteriors" Escenari "No hi haurà fallida abans de les eleccions nord-americanes"

Cristina Mas
3 min
Stavros Karagkounis és un dels responsables de les relacions europees de la Coalició de l'Esquerra Radical Grega.

BARCELONAConvidat per les entitats que promouen #AmbSyriza, Stavros Karagkounis, professor d'alemany de 38 anys, un dels responsables de relacions europees de la Coalició de l'Esquerra Radical Grega, ha visitat Barcelona i Girona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders de la coalició de govern de Grècia diuen que si Syriza fa sortir la gent al carrer no duraran ni dos dies. Quin tipus d'oposició faran?

Farem una oposició responsable, amb propostes concretes. Si els grecs han sortit al carrer no és perquè Syriza ho digui, sinó perquè tenen molts problemes. Perquè viure sota el memoràndum vol dir que hi ha gent que passa gana, gent que ha vist caure el seu nivell de vida.

La troica diu que no posarà diners fins al setembre i Samaràs que l'estat no tindrà diners el 20 de juliol. Grècia pot fer fallida?

Personalment no crec que passi res fins després de les eleccions nord-americanes, al novembre. Després ja ho veurem. Cada vegada que Grècia espera diners de la troica vénen les amenaces. Però estic convençut que d'aquí un mes diran que hi ha nous fons a canvi de més privatitzacions o el que sigui... i continua el xantatge. Aquest govern no té futur més enllà de sis o set mesos, perquè si continua aplicant la mateixa política neoliberal li passarà el mateix que al Pasok.

I si arriben al govern, quines seran les primeres mesures?

Tenim un programa elaborat amb l'assessorament d'economistes i professors. Serà un govern d'esquerres, però sabem que sols no podrem fer res. La gent ha de ser al carrer per canviar les coses: volem una societat viva i que pensi solucions. Merkel, com a primera representant del neoliberalisme, ha d'entendre que s'ha de donar una sortida política al problema del deute: canviar el paper del Banc Central Europeu, posar en marxa els eurobons... Per què ens cal l'FMI a Europa? Sabem quin ha sigut el resultat desastrós de les seves polítiques a l'Amèrica Llatina. No volem una Europa on el sud sempre perdi.

Però què farà Syriza si governa?

No hi ha receptes màgiques. S'ha de parlar, però sobre una base realista. Perquè no és lògic dir que Grècia ha de tancar els hospitals per pagar el deute. Cal trencar el cercle viciós d'un problema que no és grec, que és europeu. Ara Espanya també està sota el memoràndum. La burgesia alemanya no s'adona que el que està passant al sud d'Europa la porta a ella mateixa al desastre.

Intenti concretar. Què serà el primer si guanyen?

Algunes qüestions bàsiques. Canviar la llei electoral per fer-la més lògica i eliminar la prima de 50 escons per al partit més votat. En segon lloc, estudiar d'on ve el deute -qui l'ha produït- i qui l'ha de pagar, i si s'ha de pagar tot. I si s'han comès delictes, la justícia ha d'actuar contra els responsables dels governs anteriors.

Multinacionals que marxen, bancs que abandonen el vaixell... No deu ser que Grècia ja està fora de l'euro?

Tot són amenaces. Algunes empreses ho van fer explícit abans de les eleccions: "Marxarem si guanya Syriza", deien. Són els missatges d'un sistema que ja no controla els escenaris.

Són una coalició de 12 partits. El seu grup parlamentari ha passat de 13 a 71 diputats. Els plouen les peticions d'afiliació. Quines mesures organitzatives estan prenent?

El març del 2013 farem un congrés per fundar Syriza com un sol partit. Fa 12 anys que treballem junts com a aliança, hem discutit molt les nostres discrepàncies i ara és l'hora de la unificació. Potser serà una mica brutal, però si no ho fem ara, quan? I si no ho fem nosaltres, qui? La gent no està preocupada per ideologies ni diferències ni per quants partits som. Avui a Grècia això és un luxe, el que hem de fer és canviar de polítiques per recuperar tota una generació que s'està perdent. Un partit d'esquerres gran i poderós és imprescindible.

S'adrecen a les bases del Pasok?

No hi ha cap diàleg amb els que han tingut responsabilitats de govern. Tenim dos diputats que van trencar amb el Pasok, i tots dos van votar al Parlament contra el memoràndum. En un partit gran sempre hi ha el perill que entri gent amb intencions no genuïnes, però ho controlarem. És cert que electors del Pasok ens han votat, però també n'hi havia molts de Nova Democràcia. Se'ns apropa gent de tota l'escena política perquè calen solucions.

stats