Sudan del Sud
Internacional 09/07/2011

El president del Sudan del Sud promet una amnistia per als que van alçar-se contra les autoritats de Juba

Salva Kiir Mayardit ha aprofitat la jornada històrica per estendre la mà als rebels. La comunitat internacional ha celebrat el naixement del nou Estat

Efe
2 min
El president Salva Kiir Mayardit amb la constitució del nou país / AFP

JubaEl president del Sudan del Sud, Salva Kiir Mayardit, ha anunciat avui una amnistia general per a tots els que van alçar-se contra les autoritats de Juba, a qui ha demanat que deixin les armes, aprofitant la cerimònia de declaració de la independència del nou Estat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu discurs, Kiir s'ha referit als conflictes encara oberts entre Sudan (del nord) i el recent nascut Estat veí del sud, com els Abyei, Kordofan del Sud, el Nil Blau o Darfur.

"Quan vostès ploren, nosaltres plorem (...), pel què prometo que treballaré amb el meu germà [el president sudanès] Omar Hasan al Bachir i la comunitat internacional per restaurar la pau", ha dit Kiir.

El president del nou Estat ha assegurat també que vetllarà per potenciar l'economia i construir institucions, enfortir el sector privat i captar inversió estrangera.

Una cerimònia oficial pel naixement del nou país

La República de Sudan del Sud ha nascut avui oficialment després de la hissada de la bandera del nou Estat en una cerimònia a la capital, Juba, a la qual hi han assistit 80 delegacions estrangeres i uns 30 caps d'estat.

"Declaro Sudan del Sud un estat independent i amb plena personalitat legal internacional, que serà conegut a partir d'ara com la República de Sudan del Sud", ha assenyalat el president del Parlament del nou país, James Wani Igga, encarregat de llegir la declaració d'independència just abans d'hissar la bandera.

Les desenes de milers de persones reunides a la plaça del mausoleu de John Garang, heroi nacional mort en un accident aeri el 2005, cridaven de joia i ploraven d'alegria.

Ban Ki-moon desitja "estabilitat i prosperitat"

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, també era present a la cerimònia i ha pronunciat un discurs en què ha saludat "el poble de Sudan del Sud en aquesta ocasió històrica" i li ha desitjat "prosperitat i estabilitat".

La Unió Europea i els 27 Estats membres han "felicitat" els ciutadans del Sudan del Sud i han donat la "benvinguda" al nou país, tot esperant que "abracin el pluralisme i la diversitat (...) i estableixin una societat que respecti els drets humans i les llibertats fonamentals".

stats