Món
Internacional 09/07/2011

Sudanesos del sud surten als carrers de Juba per celebrar la seva independència

Milers de persones han sortit als carrers de la capital per celebrar la proclamació de la independència del Sudan del Sud. Delegacions de vuitanta països, uns 30 caps d'estat i el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, seran presents a la cerimònia que tindrà lloc avui

Agències
2 min
Sudanesos del Sud surten al carrer per celebrar la seva independència / Reuters

JubaL'alegria dels sudanesos del sud ha esclatat aquesta matinada quan milers de ciutadans han recorregut la capital del país, Juba, amb banderes de la nova nació i tocant les botzines dels seus vehicles en una mostra de l'alegria del país, que obté la independència després de dècades de sagnants guerres civils amb els seus veïns del nord.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Juba, que ha duplicat la seva població durant aquests dies, ha estat restaurada i adornada amb pancartes i rètols en què s'anuncia que Sudan del Sud és "per fi lliure".

Sudan del Sud és el primer país que obté la independència al segle XXI. Els principals actes d'aquest dia històric tindran lloc avui al mausoleu John Garang, situat a la plaça on estan enterrades les restes d'aquest heroi per als sudanesos del sud, mort tràgicament en un accident d'helicòpter el 2005.

Dia de celebracions

La cerimònia inclou diverses desfilades militars i demostracions folklòriques de les diferents tribus que conformen els deu estats del nou país, en què participen més de 1.500 persones, segons les autoritats.

També hi haurà intervencions de les principals autoritats locals, entre les quals figura el president, Salva Kiir Mayardit, que avui mateix prendrà possessió oficial del càrrec i crearà el primer govern del país.

Al costat de Ban Ki-moon, que donarà la benvinguda al nou Estat a la comunitat internacional, hi haurà el polèmic president del Sudan, Omar al-Baixir, a qui la Cort Penal Internacional ha acusat de cometre crims contra la humanitat i que vindrà a Yuba a reconèixer oficialment la secessió del Sud.

La cerimònia serà presenciada per delegacions de vuitanta països i uns 30 caps d'estat. La representació espanyola als actes anirà a càrrec de la secretària d'Estat de Cooperació, Soraya Rodríguez, acompanyada d'una delegació diplomàtica espanyola.

Sota un important desplegament de seguretat, la cerimònia també servirà per a l'estrena de la música i la lletra del nou himne de la República del Sudan del Sud, així com la hissada de la seva bandera composta pels colors verd, vermell i negre, amb un triangle lateral blau que inclou un estel groc de cinc puntes.

Amb Sudan del Sud, Àfrica suma ja 54 Estats. El país ha obtingut la independència després dels acords signats amb les autoritats de Khartum el 2005, en què es va fixar la celebració d'un referèndum sobiranista al Sud que va tenir lloc el passat mes de gener.

La consulta, en què gairebé el 99% dels sudanesos del sud va votar a favor de la independència, culmina avui amb la proclamació del nou país que ha tingut el suport de la comunitat internacional.

stats