Suïssa
Internacional 11/03/2012

Els suïssos no volen més vacances

El 66% dels votants han refusat la proposta de millorar les condicions laborals en el referèndum celebrat aquest diumenge. Segons la patronal el resultat és fruit del "vot responsable"

Efe
2 min

GinebraEls suïssos han refusat per sisena vegada consecutiva millorar les seves condicions laborals en desestimar en referèndum la proposta d'ampliar de quatre a sis setmanes les vacances anuals dels treballadors. Tots els cantons del país s'han oposat a la proposta, que ha obtingut 1.530.000 vots en contra, el 66,5 per cent dels votants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La proposta "sis setmanes per a tots" tenia el suport de les formacions d'esquerra i dels sindicats, però comptava amb la ferma oposició de la patronal i els partits de dreta. Després d'haver posat molts esforços i diners en la campanya contra la proposta, els empresaris han mostrat la seva satisfacció en conèixer l'escrutini. "Els votants s'han adonat que una cosa que a priori pot semblar agradable, pot, després d'un temps, portar molts desavantatges", ha afirmat Thomas Daum, director de la Unió Patronal Suïssa. Els crítics de la iniciativa explicaven durant la campanya que imposar sis setmanes de vacances seria inassumible per a les empreses petites, ja que el 88% d'aquestes empreses tenen menys de 10 treballadors. El resultat del referèndum "és la conseqüència del vot responsable", ha dit el president de la Conferència Cantonal de directors d'Economia, Jean-Michael Cina.

D'altra banda, els sindicats s'han mostrat decebuts, però contents que el debat s'hagi dut a terme. "Estem orgullosos d'haver posat sobre la taula la qüestió de la sobrecàrrega de treball", ha dit Martin Flügel, president del sindicat Travail.Suisse.

Segons dades oficials, un terç de la població activa de Suïssa pateix ansietat i fatiga, el 20% d'homes de 55 anys està fora del mercat laboral per invalidesa i el 40% de les prejubilacions involuntàries són per raons de salut. Tanmateix, els helvètics són els europeus que més hores treballen a la setmana, amb una mitjana efectiva de 42,4 hores.

stats