PROCÉS DEMOCRÀTIC
Internacional 30/06/2012

Suu Kyi s'endú d'Europa el suport a la Birmània lliure

Maïa De La Baume
2 min
Suu Kyi s'endú d'Europa el suport a la Birmània lliure

THE NEW YORK TIMES / PARÍS.La líder opositora birmana, Aung San Suu Kyi, ha acabat de manera triomfal a París la gira europea que durant dues setmanes l'ha dut a cinc països diferents. Durant aquests dies, l'activista ha rebut els honors normalment reservats als caps d'estat i s'ha assegurat el suport incondicional d'Europa a la transició democràtica a Birmània.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Suu Kyi, que ha viscut gairebé dues dècades sota arrest domiciliari al seu país, ha mantingut trobades amb líders polítics i altres representants institucionals a Suïssa, Irlanda, el Regne Unit, França i Noruega, on va recollir el premi Nobel de la pau que se li va atorgar en absència l'any 1991.

També s'ha adreçat a les dues cambres del Parlament britànic, a Londres, on va rebre una llarga ovació que el diari The Guardian va comparar a la que havien rebut en ocasions anteriors el president francès Charles de Gaulle, el sud-africà Nelson Mandela, el nord-americà Barack Obama, el papa Benet XVI i la reina d'Anglaterra.

"No trobo paraules per definir com em sento", va dir Aung San Suu Kyi en un discurs -de la desena que ha fet durant la gira europea- que va fer en francès davant de desenes d'expatriats birmans a l'Ajuntament de París dimecres. "Tantes sensacions, tants honors, tinc tantes impressions que m'aclaparen", va afirmar.

La visita de tres dies a França ha estat l'última parada del seu periple europeu, que va arrencar amb l'ensurt d'un malestar estomacal -ara ja està totalment recuperada- que la va obligar a suspendre a la meitat una roda de premsa a Suïssa després d'un defalliment davant de les càmeres.

Els seus discursos d'aquests dies han tingut un to molt personal, profund, sovint esquitxats de notes d'humor, en què ha agraït les mostres de suport rebudes durant anys i ha demanat inversions "que fomentin la democràcia i els drets humans" al seu país, que ha assegurat que "ha començat un nou camí".

L'actual president de Birmània, l'exgeneral Thein Sein, està actuant amb celeritat -des que va prendre possessió del càrrec el març del 2011- per acabar amb cinc dècades de dura dictadura militar i iniciar una obertura democràtica en aquest país.

El futur, en mans dels birmans

"No busco només el suport d'Europa a la nostra causa", va dir Suu Kyi en una concorreguda roda de premsa amb el president francès, François Hollande. "El futur l'hem de construir els birmans i sempre he dit que no serà fàcil, tot el contrari, serà un camí costerut, potser de vegades no sabrem ni on som. És per això que hem de construir una carretera i fer-la transitable fins i tot en cas de mal temps", va dir la líder birmana a la capital francesa.

Dimecres va rebre el títol de ciutadana honorària de París, on va viure com una jove estudiant, aprenent francès, "visitant museus i menjant sopa de ceba", va recordar. Quan l'actor Alain Delon la va honorar en aquest acte d'homenatge amb un petó a la mà, va semblar mig avergonyida.

"No em vull convertir en una figura de culte", va dir al Palau de l'Elisi. "No entenc els que em diuen que sóc una icona. Les icones no fan res, i jo treballo molt, i molt durament, cada dia", va dir.

stats