Tailàndia
Internacional 04/07/2011

L'exèrcit reconeix el triomf electoral de Shinawatra, líder del partit opositor

La nova primera ministra de Tailàndia s'estrena abanderant un to conciliador. L'objectiu és posar fi a cinc anys marcats per violentes protestes

Reuters
1 min
Sinawatra, en una roda de premsa aquest matí. GETTY

BangkokL'exèrcit tailandès ha acceptat avui el triomf electoral de la líder del partit de l'oposició, Yingluck Shinawatra, germana de l'exministre del país, Thaksin Shinawatra, expulsat del govern el 2006. El vistiplau de l'exèrcit dóna un aire d'estabilitat al país i és un pas més per posar fi a cinc anys marcats per violentes protestes al carrer i interferències en la vida política de la justícia i el mateix exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La nova primera ministra del país, que compta amb el suport dels camises vermelles, ha anunciat que formarà un govern de coalició amb la participació de cinc partits, fet que els permetrà controlar 299 escons del Parlament, aproximadament el 60% de la cambra. L'exèrcit ha assegurat que no s'interposarà en la formació d'un nou govern, segons ha dit el ministre de Defensa sortint.

El partit Pheu Thai va aconseguir ahir una aclaparadora victòria amb 264 dels 500 escons que té el Parlament. El Partit Demòcrata, del fins ara primer ministre Abhisit Vejjajiva, es va quedar amb 158 escons.

Yingluck Shinawatra, de 44 anys, té previst continuar amb els programes populistes engegats anys enrere pel seu germà Thaksin, que influiran en el futur de la segona economia més important del sud-est asiàtic. Entre els plans de la nova ministra hi ha estendre la xarxa de ferrocarril del país perquè arribi a les zones rurals. La líder del Pheu Thai aposta per un to conciliador en línia amb el missatge que va llançar el seu germà des de Dubai, líder a l'ombra del partit. "La gent està cansada de conflictes i vol un canvi pacífic", va dir Thaksin.

stats