Internacional 26/10/2016

Theresa May criticava el Brexit en privat abans del referèndum

En un acte amb banquers a Goldman Sachs, l'actual primera ministra britànica va elogiar el mercat únic. Ara, prefereix no formar-ne part abans que acceptar la lliure circulació de persones

Quim Aranda
3 min
Theresa May en una imatge d'arxiu

LondresL'opinió de la primera ministra britànica, Theresa May, sobre la continuïtat del Regne Unit dins la Unió Europea (UE) mai no va ser entusiasta durant la campanya del referèndum del Brexit. Tot al contrari. Però la filtració d'un discurs seu durant una trobada amb banquers de la City a la seu de Goldman Sachs a finals de maig mostren una May, aleshores ministra de l'Interior de David Cameron, molt preocupada per les possibles conseqüències econòmiques i de seguretat que tindria sortir de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Penso que els arguments econòmics són clars –se sent en l'àudio difós pel diari 'The Guardian' a la pàgina web. Crec que formar part d'un bloc comercial de 500 milions de persones és molt significatiu per a nosaltres. I penso, com els he dit abans, que una de les raons per les quals molta gent inverteix al Regne Unit és perquè és part d'Europa. Si no hi fóssim, hi hauria companyies que podrien demanar-se si necessiten una presència a Europa abans que no pas a la Gran Bretanya. Per tant, penso que hi ha beneficis definitius en termes econòmics per a nosaltres."

L'èmfasi que va posar aleshores en la defensa del mercat únic contrasta obertament amb el discurs que a principis d'octubre va adreçar als congressistes del Partit Conservador, quan va assegurar que en sacrificaria la pertinença si això implicava haver de continuar acceptant la lliure circulació de persones, per tal de poder controlar el flux migratori. "Les empreses britàniques necessiten la màxima llibertat per negociar i operar en el mercat únic però no a canvi de cedir una vegada més el control de la immigració", va dir.

En el seu paper d'aleshores, com a ministra d'Interior, May va afirmar en la trobada a Goldmand Sachs, que "hi ha definitivament coses que podem fer com a membres de la UE que crec que ens mantenen més segurs". I va posar com a exemple dels mecanismes comuns de cooperació en seguretat l'ordre europea d'arrest.

La filtració de The Guardian no provocarà cap gran terratrèmol ni a dins de les files dels conservadors més partidaris del Brexit ni, de moment, en tot el procés de sortida de la UE. Perquè May, molt tímida en la complicitat amb Cameron a l'hora de parlar en públic a favor de romandre a la Unió, ha demostrat tenir la fe dels conversos, d'acord amb totes les declaracions seves destinades a encoratjar els britànics a una mena de croada per construir una nova Gran Bretanya triomfant desvinculada de qualsevol lligam amb Brussel·les.

Downing Street s'ha limitat a assegurar que "fossin quines fossin les seves parauales, el govern està compromès amb el respecte dels resultats del referèndum".

Les reaccions de la premsa no han estat tan benevolents, però. Jon Craig, corresponsal polític de Sky News, assegurava aquest matí que "el to" de la conferència a Goldman Sachs és molt diferent del que la 'premier' ha fet servir després d'arribar a Downing Street. Per la seva banda, Daniel Martin, del 'Daily Mail', ha escrit que "l'enregistrament revela que la senyora May tenia grans preocupacions sobre el fet que la Gran Bretanya deixés la Unió".

L'oposició laborista ha parlat del doble llenguatge de la primera ministra. "La gravació de 'The Guardian' demostra que Theresa May i altres membres rellevants dels 'tories' han dit una cosa en privat sobre l'impacte econòmic del Brexit i una de diferent en els actes dels conservadors", ha dit un dels membres del govern a l'ombra de Jeremy Corbyn, Andrew Gwynne.

stats