Internacional 13/05/2012

Thomas Klau: "Alemanya corre el risc de quedar-se aïllada a Europa"

Entesa "Un desacord llarg i profund entre París i Berlín seria un desastre" Avenços "Merkel sap que cal moure's però simplement vol moure's el mínim possible"

M.v.
2 min

Només farà unes hores que François Hollande serà oficialment el nou president de França dimarts que ve i ja desembarcarà a la cancelleria alemanya, on l'esperarà Angela Merkel. Un dels grans especialistes de les relacions franco-alemanyes és Thomas Klau, cap de l'oficina a París del Consell Europeu de Relacions Exteriors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

¿Se'n sortirà Hollande a l'hora d'orientar Europa cap al creixement?

No pot prendre cap decisió a Europa tot sol, però com a president francès és un actor important en el debat europeu. I, de fet, no està sol, la seva veu s'ajuntarà a d'altres que demanen una reorientació i un reequilibri de la política macroeconòmica a la zona euro. Tot fa pensar que les seves iniciatives tindran conseqüències i que hi haurà un canvi modest però real en la manera com es gestiona la crisi a Europa.

¿Convencerà Merkel que cal més creixement que austeritat?

Merkel ja ha dit abans fins i tot de la victòria d'Hollande que està preparada per parlar de creixement. Tant a París com a Berlín tenen clar que caldrà trobar un compromís entre ells. Alemanya sap que si s'oposa tota sola a qualsevol nova iniciativa a la zona euro corre el risc de quedar-se aïllada a Europa. Merkel sap que cal moure's i simplement vol moure's el mínim possible, però això ja és moure's.

O sigui que vostè creu que l'eix francoalemany funcionarà bé.

L'eix francoalemany funcionarà bé perquè Hollande ha anat amb compte a l'hora de formular les seves propostes de manera que no siguin inacceptables per Alemanya. La crisi a la zona euro requereix mesures tan urgents que un desacord llarg i profund entre París i Berlín seria un desastre. És un luxe que ni França ni Alemanya no es poden permetre.

stats