Internacional 08/02/2016

L'ONU denuncia tortures i "extermini dels detinguts" a les presons d’Al-Assad

El Consell dels Drets Humans de l'ONU adverteix que "l'assumpció de responsabilitats" per aquests "crims contra la humanitat" han de formar part de qualsevol solució política

Sònia Sánchez
2 min
Un pla per posar fi a la crisi de Síria

BarcelonaA un dels detinguts "li van mutilar els genitals durant la tortura. Sagnant abundantment i abandonat sense tractament, va morir al cap de tres dies". En un altre centre militar d'Homs, "un ancià va ser colpejat durament i el van penjar del sostre pels canells. Els guàrdies li van cremar els ulls amb una cigarreta i li van foradar el cos amb un objecte de metall afilat i roent. L'home va morir després d'estar penjat així tres hores".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Són alguns dels esgarrifossos relats que el Consell de Drets Humans de l'ONU ha recopilat en el seu informe sobre les tortures i empresonaments del règim de Baixar al-Assad a Síria. Un horror a "escala massiva" que porta a concloure que "la conducta descrita pot considerar-se un extermini com a crim contra la humanitat".

L'estudi també atribueix "crims de guerra" i "crims contra la humanitat" als grups armats de l'oposició, des del Front Al-Nusra (la branca siriana d'Al-Qaida) fins a l'Estat Islàmic, però també a altres "grups armats contra el govern", als quals acusa també de torturar i "executar sense judici legal" els seus detinguts. Però el detall dels casos explicats en l'informe es fixa en els centres de detenció, oficials i extraoficials, del govern de Baixar al-Assad.

"L'assumpció de responsabilitats per aquests crims ha de formar part de qualsevol solució política" a la guerra de Síria, adverteix també el Consell de Drets Humans de l'ONU, que recorda que les lleis internacionals prohibeixen aquestes pràctiques fins i tot en situació de guerra.

A més de les tortures, les "desaparicions forçoses" i les execucions extrajudicials, l'informe descriu també les "condicions infrahumanes" de confinament als centres de detenció del règim d'Al-Assad, que han portat molts detinguts a morir "de les infeccions causades per les seves ferides" –inflingides durant la tortura– o fins i tot de diarrees allargades durant mesos. La falta de tractament mèdic per a afeccions com la diabetis o l'asma també van provocar la mort d'alguns detinguts, a més de l'aigua bruta per beure, l'escasetat de menjar o el menjar en mal estat.

"Tot i que l'enorme majoria de víctimes que van morir detinguts a les pressons del govern eren homes, la comissió ha documentat casos de dones i de nens de fins a 7 anys que han mort en custòdia de les forces estatals" sirianes, afegeix l'informe, que és fruit de 621 entrevistes a supervivents d'aquests centres i familiars de detinguts.

L'estudi també constata casos de "violacions i altres formes de violència sexual" com a mètode de tortura en aquests centres, que s'han nodrit des de l'inici de la guerra de persones capturades en "detencions massives, escorcolls de cases, centres de control i hospitals". "Des del març de 2011 va emergir un patró de comportament arreu del país en què civils, principalment mascles de més de 15 anys, eren detinguts arbitràriament per les forces armades sirianes i les milícies que actuen en nom del govern sirià", sota el pretext d'acusacions com "donar suport a l'oposició o no ser prou lleial al règim", diu l'informe.

"Més recentment, les forces governamentals han iniciat campanyes de detencions en zones que han recapturat" com parts de Damasc o d'Homs o algunes zones d'Alep, on s'han constatat també execucions massives o "assassinats extrajudicials". "A Alep, els cossos van començar a aparèixer al riu Queiq el gener del 2013", diu l'informe: van ser "més de 140 víctimes amb les mans lligades a l'esquena que havien estat executades d'un tret al cap".

stats