07/07/2016

Tots els fronts de Renzi

2 min

Itàlia escala posicions per convertir-se en la pròxima urgència de la Unió Europea. El contagi polític, econòmic i financer del Brexit sacseja la banca italiana -que tem l’arribada inevitable d’un rescat- i amenaça la continuïtat del cada cop més malmès govern de Matteo Renzi. Fa mesos que el sector bancari italià està sota sospita pel gruix de crèdits dubtosos que arrossega. El primer ministre té pressa per donar per acabades unes reformes econòmiques que Brussel·les considera insuficients i que han portat Itàlia a convertir-se en el soci de l’eurozona que més ha batallat per flexibilitzar el compliment del Pacte d’Estabilitat, per a desesperació d’Angela Merkel i de més d’un funcionari comunitari, que acusen des de fa temps Renzi de jugar “a la confrontació” permanent.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però el no britànic que espanta els mercats financers ha envalentit, en canvi, l’euroescepticisme italià. Les últimes enquestes publicades al país asseguren que el Moviment 5 Estrelles del còmic Beppe Grillo ja supera el Partit Democràtic en intenció de vot i les últimes victòries dels populistes a les alcaldies de Roma i Torí confirmen que, per primera vegada, el partit de la protesta ja es percep com a força alternativa de govern. La imatge del Grillo rondinaire assegut al Parlament Europeu amb el UKIP de Nigel Farage i el seu discurs xenòfob ja no es percep avui amb la mateixa incomoditat que abans entre molts italians que, després de la crisi grega i del govern tecnocràtic de Mario Monti, han deixat de creure en aquesta UE. La promesa de Grillo d’organitzar un futur referèndum sobre la continuïtat d’Itàlia a l’eurozona va guanyant adeptes. El partit de les grans crisis internes ha canviat de cara. Ara és la nova estrella dels grillini, Virginia Raggi, la jove advocada que s’ha convertit en la primera alcaldessa de la capital italiana, qui ha obligat el primer ministre a reconèixer que li ha arribat l’hora de canviar “d’estil i de to” perquè les lluites internes del PD han minat el camí de l’home que havia de revifar la socialdemocràcia europea.

Un govern atrinxerat

Renzi, el polític “en campanya permanent, sempre atent als sondejos i obsedit per tenir-ho tot sota control” -com el definia un periodista italià-, és avui el líder d’un govern atrinxerat. Els casos de corrupció amenacen l’estabilitat d’un executiu que té l’enemic a casa. “La caiguda del govern no convé ara”, assegura Angelino Alfano, responsable d’Interior i un dels ministres investigats per nepotisme.

L’onada expansiva del Brexit ressona a Itàlia. Però el futur polític de Renzi penja, en realitat, d’una altra consulta. A l’octubre, els italians han de votar en referèndum la reforma constitucional que posaria fi al sistema bicameral. La clau de la reconstrucció política que necessita el país. I el primer ministre ja va advertir que si perd, dimitirà. Quan Matteo Renzi va fer aquesta promesa, però, encara no sabia quin seria el final d’un altre jugador al tot o res de la política comunitària, David Cameron.

stats