MÓN
Internacional 26/05/2011

Traslladen Strauss-Kahn a un nou pis de luxe on esperarà el judici

El buit de poder que ha deixat al capdavant de l'FMI continua enfrontant el grup de països amb economies emergents i els de l'Europa Occidental, acostumats a dirigir la institució. La Xina ha demanat que la successió se solucioni amb una “consulta democràtica”

Agències
3 min
Strauss-Kahn abandona el pis de Broadway on s'allotjava fins avui / EFE

Nova YorkL'exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) Dominique Strauss-Kahn ha estat traslladat aquesta nit a un nou apartament a la ciutat de Nova York, on esperarà sota arrest domiciliari el judici per suposat abús sexual i intent de violació. Strauss-Kahn s'allotjarà en un luxós pis al sector de Tribeca, segons ha informat la CNN, després que el jutge del Tribunal Suprem, Michael Obus, autoritzés el nou emplaçament. Entretant, la cursa per succeir el francès al capdavant de l'FMI continua oberta i la Xina ha demanat que sigui una “consulta democràtica” la que decideixi qui ha de ser el proper director de la institució. 



Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Des que va ser alliberat de la presó de Rikers Island el dia 20 sota una fiança d'un milió de dòlars i amb el dipòsit d'un aval per cinc milions, Strauss-Kahn vivia en un bloc d'apartaments a Broadway. L'acusat havia planejat allotjar-se al Bristol Plaza, un edifici de la zona est de Manhattan fins que fos jutjat, però els veïns es van oposar al seu trasllat. Davant del rebuig, les autoritats penitenciàries van decidir traslladar-lo a un edifici situat al baix Manhattan, prop de la Zona Zero, i propietat de l'empresa de seguretat Stroz Friedberg (SF), a qui el jutge Obus ha confiat la custòdia i vigilància permanent i armada de l'imputat. L'edifici, de 20 pisos, comptava amb una vigilància intensiva amb càmeres de vídeo, tot i que el polític i economista socialista francès estava controlat a tota hora per un vigilant armat, a més de portar una polsera electrònica. 



Strauss-Kahn, de 62 anys i pare de quatre filles, va ser arrestat el passat 14 de maig i acusat de set càrrecs per presumpte abús sexual i intent de violació d'una immigrant africana de 32 anys. L'incident va tenir lloc en un luxós i cèntric hotel de Manhattan, on la dona treballava, segons l'acusació. Aquestes acusacions, que ell va negar quan va presentar la seva dimissió de l'FMI en una carta, comporten penes de 3 a 25 anys, segons la seva importància, i, segons fonts jurídiques, si fos declarat culpable en el judici que començarà al juny podria rebre una condemna de fins a 74 anys. Strauss-Kahn haurà de presentar-se davant una nova vista judicial el proper 6 de juny. 



Les demandes dels països emergents

El buit deixat per Strauss-Kahn ha desfermat un pols pel poder entre els mercats emergents i els avançats en una pugna pel control de l'organisme financer internacional. La lluita entre els dos grups de països s'escenifica en la ruptura dels països emergents amb el pacte no escrit, mantingut des de la creació de la institució internacional el 1945, que l'FMI sigui dirigit per un europeu mentre que el Banc Mundial, entitat germana, estigui encapçalat per un nord-americà. La Xina ha dit aquest dijous que qualsevol decisió sobre qui hauria de liderar el Fons Monetari Internacional "s'hauria de fer a través d'una consulta democràtica".

L'FMI trenca el silenci

D'altra banda, aquest dijous la portaveu de l'FMI, Caroline Atkinson, oferirà la primera roda de premsa oficial de l'organisme des de la renúncia de Strauss-Kahn. S'espera que ofereixi més detalls sobre el procés de successió que, de moment, s'ha intentat portar amb cautela i discreció. L'actual ministra francesa de Finances, Christine Lagarde, va anunciar ahir la seva candidatura formal. Des del món emergent, també han començat a aparèixer noms de possibles candidats, com el del governador del Banc de Mèxic, Agustín Carstens. El nom de l'escollit es coneixerà a finals de juny.

stats