Internacional 17/10/2011

Les milícies d'Al-Shabaab combaten les tropes kenianes que han entrat a Somàlia per evitar més segrestos

Vehicles armats han creuat la frontera i s'han produït atacs aeris sobre dues bases de les milícies islamistes. Nairobi responsabilitza el grup del segrest de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres

Agències
2 min

NairobiEl líder d'al-Shabaab, el xeic Hassan Turki, ha promès rebutjar l'atac de les forces kenianes, que diumenge van entrar a Somàlia per perseguir aquestes milícies islamistes, a les quals Kènia responsabilitza dels recents segrestos d'estrangers, entre ells dues cooperants de Metges Sense Fronteres, Montse Serra i Blanca Thiebaut. "Kènia ha violat els drets territorials de Somàlia entrant a la nostra terra santa, i us asseguro que tornaran decebuts, amb l'ajuda de Déu", ha dit. "Els lluitadors mujahidins els faran tastar el dolor de les bales", ha dit Turki.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A més de les cooperants catalanes, una dona britànica i una altra de francesa que visitaven el país també van han sigut segrestades en les últimes setmanes a Kènia presumptament per grups provinents de Somàlia, cosa que ha suposat un fort cop per a la indústria turística del país.

El representant de Somàlia davant les Nacions Unides, Omar Jalal, ha respost que l'entrada de tropes kenianes és una violació de la sobirania nacional i que "pot empitjorar les coses": "Comprenc la preocupació dels kenians, però si s'emprenen accions cal que el govern somali estigui molt ben informat, que sàpiga amb detall què està passant, si no estem parlant d'una altra cosa", ha apuntat. El govern somali, però, ha afirmat que les operacions s'estan fent "de manera conjunta".

La BBC informa que testimonis presencials parlen de 25 vehicles armats plens de soldats kenians i alguns tancs travessant la frontera a la població de Dhobley. També hi ha informacions de raids aeris amb helicòpters sobre territori somali. Un comandant somali ha informat a Reuters que hi ha hagut un atac sobre dues bases de les mílícies d'al-Shabaab, un grup islamista vinculat a Al-Qaida que lluita contra el govern aliat dels Estats Units, però no pot confirmar si els avions eren kenians.

stats