TUNÍSIA
Internacional 15/01/2011

Deixa el poder l'home que Ben Ali va designar com a successor i el relleva el president del Parlament

El Consell Constitucional de Tunísia ha proclamat com a màxim responsable del govern el president del Parlament Foued Mebazaa i ha deixat sense efecte el relleu que va fixar Ben Ali quan va passar el poder al seu primer ministre.

Cristina Mas
1 min

Enviada Especial a TunisTunísia treballa aquest matí per resoldre la situació d'interinitat política creada ahir després que l'home fort del país fugís. El Consell Constitucional de Tunísia ha proclamat aquest matí com a successor provisional de Ben Ali el president del Parlament Foued Mebazaa que ha assumit el poder enlloc de Mohamad Gannouchi, el primer ministre que ahir va assumir el poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest gest de la justícia tunisiana descarta definitivament la possibilitat que Ben Ali pugui tornar al poder ja que ahir es va dir que era una renúncia "temporal". La Cort Constitucional també dicta la celebració d'eleccions en un període de 60 dies. La intenció serà ara crear un govern provisional que s'encarregui de convocar les eleccions que no serà fàcil en un país on el cens no està actulitzar i hi ha partits com el comunista o l'islamista que són il·legals.

A Tunis hi ha aquest matí una calma tensa amb l'exèrcit desplegat al voltant de l'edifici del ministeri de l'Interior, al centre, mentre la vida normal continua en molts barris amb gent comprant el pa o prenent el tè i preguntant-se què cal fer amb el retrat de Ben Ali que durant 23 anys ha presidit els establiments.

Els helicòpters de l'exèrcit han sobrevolat durant la nit Tunis per controlar bandes de saquejadors –milícies de Ben Ali– que han assaltat alguns comerços. Molts d'ells fan servit cotxes llogats i són fàcils de detectar ja que a Tunísia aquests vehicles porten una matrícula especial de color blau. I són l'objectiu prioritari de les forces de seguretat.

stats