TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 25/06/2012

Turquia implica l'OTAN pel caça abatut per Síria

Sebnem Arsu / Rod Nordland
2 min
Turquia implica l'OTAN pel caça abatut per Síria

THE NEW YORK TIMES / ISTANBULMinistre d'Exteriors de Turquia, Ahmet Davutoglu va demanar ahir una reunió d'emergència de l'OTAN per la crisi oberta amb Síria arran del caça bombarder abatut divendres per Damasc. Ankara afirma que l'aparell va ser atacat en espai aeri internacional i que l'exèrcit sirià no va emetre cap avís previ. A Brussel·les el portaveu de l'OTAN, Oanu Lungescu, va dir que els aliats es reuniran dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Turquia, membre de l'Aliança Atlàntica, invoca l'article 4 del tractat de l'OTAN, que preveu la celebració de consultes en cas d'atac o amenaça contra un aliat. El govern turc, però, ha evitat esgrimir l'article 5, més contundent, pel qual es considera l'atac a un país de l'OTAN com una agressió a tots els aliats i obliga a una resposta concertada.

Davutoglu va dir en una entrevista a la televisió TRT que les autoritats turques han confirmat que el seu avió va ser abatut fora de l'espai aeri sirià, segons es desprèn de l'anàlisi de la informació dels radars, les dades visuals i les comunicacions. "El nostre avió va ser tocat, a 13 milles nàutiques (24 quilòmetres) fora del territori sirià, quan l'espai territorial de Síria és de 12 quilòmetres", va dir.

Turquia va reconèixer que el seu avió, un biplaça F4 Phantom, s'havia endinsat a Síria accidentalment, però va donar per fet que l'aparell havia estat enderrocat després de sortir del seu territori.

La cadena de televisió va informar ahir que les restes del caça bombarder i dels seients dels pilots, que surten disparats quan es produeix un impacte, es van localitzar davant de la costa de Síria. La recerca de la tripulació continuava ahir sense resultats.

Damasc parla d'accident

Síria va justificar-se argumentant que va fer caure l'avió perquè estava volant a baixa altura dins del seu espai aeri, amb una aparent intenció hostil. "Va ser un accident, no es tracta d'un atac", va dir el ministre d'Exteriors, Jihad Makdissi, a una televisió turca dissabte.

Davutoglu va dir que l'avió turc feia exercicis d'entrenament. En la seva versió el caça bombarder volava sol, sense armes, i les autoritats sirianes no van fer cap intent de contactar-hi. Quan les autoritats turques es van adonar que s'havia perdut en l'espai aeri sirià van ordenar als pilots que se n'allunyessin, cosa que van fer immediatament. Minuts més tard, els sirians van disparar contra l'avió, va dir el ministre.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, es va reunir amb els seus caps militars per tercer cop dissabte i va convocar líders dels partits de l'oposició. Erdogan ha estat fins ara prudent en la seva resposta a l'episodi. El seu ministre, però, es va mostrar desafiant a Twitter: "Ningú hauria d'intentar posar a prova la capacitat de Turquia", va escriure.

Mentrestant, a Síria continua la violència. Segons els Comitès Locals de Coordinació, un grup de base a Síria, ahir van morir 43 persones en la repressió.

stats