Gran Bretanya
Internacional 10/05/2011

Twitter trenca la censura judicial per protegir la intimitat de rics i famosos

Un usuari difon a 50.000 seguidors els noms de personatges públics que han obtingut dels jutges el silenci sobre les seves infidelitats.

Redacció
1 min
Portada de The Independent, 10 de maig

BarcelonaUn usuari anònim de Twitter va publicar ahir un llistat de personalitats famoses que havien aconseguit ordres judicials prohibint la publicació de les seves infidelitats. Irònicament la informació es va escampar quan una de les afectades, Jemina Khan, la rica hereva del jugador de cricket pakistanès, que hi havia estat inclosa per error, va difondre entre els sus 60.000 seguidors el desmentiment. La filtració és un fort desafiament per aquest tipus de prohibicions que difícilment poden ser efectives en un món on les xarxes socials han passat a la primera línia informativa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La premsa britànica va aprofitar l'ocasió per denunciar l'existència d'aquestes ordres, que tenen dues versions: l'anomenada gagging order, que impedeix fer pública una informació relativa a algú per motius de seguretat o de privacitat, i la superinjunction, que impedeix difondre l'existència de la mateixa prohibició. The Independent parla d'una "Crisi legal en 140 caràcters". The Guardian parla dels desafiaments que internet planteja sobre aquestes figures jurídiques.

Milions d'usauris de Twitter ja s'han assebentat dels noms d'alguns dels afectats (que la premsa continua ocultant, en compliment de la llei), entre les quals hi ha un futbolista de la Premiere League, dos actors i un xef. La realitat és que l'efectivitat de les resolucions judicials queda en no res, quan a través de les xarxes es difón que un famós n'ha obtingut. Els diaris, però, no poden fer-se'n ressò.

stats