Ucraïna
Internacional 25/04/2011

Txernòbil commemora 25 anys de la pitjor catàstrofe nuclear amb efectes que encara es deixen sentir

Una prova de seguretat de la central nuclear de Txernòbil, tal dia com avui fa 25 anys, va acabar en la pitjor catàstrofe nuclear de la història amb conseqüències que encara avui són evidents a la zona

Marc Vidal
1 min
A la central nuclear de Txernòbil encara es registren índexs de radioactivitats alts

Kíev (Enviat Especial)El 26 d'abril de 1986, tal dia com avui fa 25 anys, el reactor 4 de la central nuclear de Txernòbil va saltar pels aires provocant la pitjor catàstrofe nuclear de la història.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Encara avui els efectes d'aquella explosió són evidents: en un radi de 30 quilòmetres al voltant de la central està prohibit l'accés i no està autoritzada cap activitat humana.

Segons Greenpeace, al menjar en una àmplia zona al voltant de la central acumula encara avui índexs de radiació anormalment alts ja que alguns elements radioactius van quedar dipositats al terra.

La comunitat internacional ha hagut de fer una injecció extra de diners, fins a 550 milions d'euros, per construir un nou sarcòfag que confinarà per 100 anys les restes de la central, una perillosa runa nuclear amb la qual ningú no sap ben bé què fer.

I a tot això, floreix el turisme de la catàstrofe a Txernòbil. Milers de visitants s'acosten cada any a la zona zero per immortalitzar-se al costat del reactor accidentat aliens als nivells de radiació que encara són nocius.

stats