MÓN
Internacional 26/04/2011

Txernòbil homenatja els herois que van lluitar contra la fi del món

Les autoritats ucraïneses han commemorat els 25 anys del pitjor accident nuclear de la història. L'incident de Fukushima ha centrat els actes de record a les víctimes de la catàstrofe

Agències
2 min
Un memorial homenatja els treballadors que van morir després del desastre nuclear

BarcelonaUcraïna ha commemorat aquest dimarts que fa 25 anys el món va sobreviure a la pitjor tragèdia nuclear de la història. L'explosió del reactor número 4 de la planta nuclear de Txernòbil va escampar radiació arreu d'Europa i va matar 31 persones de manera immediata. Moltes més han mort amb el pas dels anys per malalties causades per la radioactivitat, com el càncer, sobretot a Bielorússia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Txernòbil va ser un desafiament de dimensions planetàries. I la solució només pot ser aportada per la comunitat internacional", ha recordat el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, feliç per la implicació d'altres estats, sobretot de Rússia. "Durant molt temps, Ucraïna ha estat sola davant d'aquest desastre, però per sort, ara ja no estem sols", ha escrit Víktor Ianukóvitx a la pàgina web de la presidència ucraïnesa. El cap d'Estat ucraïnès té programada una visita a Txernòbil amb el president rus Dmitri Medvédev i el patriarca ortodoxe rus Kirill.

L'accident

El 26 d'abril de 1986, el reactor número 4 de la planta de Txernòbil, que aleshores era a la Unió Soviètica, va explotar després que un test de seguretat anés malament. La ciutat de Txernòbil gairebé no va resultar afectada per l'accident. Va ser Prípiat, una ciutat molt propera al lloc, la més afectada. A dia d'avui, Prípiat és un territori fantasma al centre d'una àmplia àrea d'exclusió que té un radi de 30 km. Tota la població de la ciutat, que aleshores era de 50.000 habitants, va haver de ser evacuada. Les fonts oficials soviètiques van impedir aleshores que durant dos dies s'informés de l'accident.

"Dia de dol"



"Avui és un dia de dol per a nosaltres. Estem de dol per la gent que fa 25 anys va lluitar per protegir-nos", ha dit Gennady Pikul, de 50 anys, referint-se als bombers i als altres “liquidadors” que van posar en risc les seves vides per poder controlar l'explosió del reactor. Aquests treballadors van arriscar la pell per completar la construcció del sarcòfag d'emergència, en unes obres que van durar sis mesos. 


El nou sarcòfag



Fa una setmana la comunitat mundial va decidir que aportaria 550 milions d'euros per ajudar a construir un nou tanc de contenció per al reactor, que reemplaçarà l'actual tanc provisional. L'estructura, construïda a corre-cuita per frenar la radioactivitat, té petites esquerdes i està tornant a emetre radiació. El nou sarcòfag contindrà la radiació durant uns 100 anys i garantirà que mai hi puguin entrar l'aigua o la neu i que el pols contaminat mai no escapi del lloc. El nou sarcòfag tindrà una amplada de 257 metres per 110 d'alçada. Pesarà gairebé 30.000 tones i costarà prop de 1.000 milions d'euros. Segons les darreres previsions, l'estructura estarà acabada l'estiu del 2015.

stats