Eleccions a l'Elisi
Internacional 20/04/2012

Últim dia de campanya de les presidencials franceses més disputades

Hollande i Sarkozy, frec a frec a les enquestes. El Front Nacional i el Front d'Esquerres pugnen pel tercer lloc

Ara
1 min
Propaganda electoral dels deu candidats / REUTERS

BARCELONAFrança viu aquest divendres l'última jornada de campanya electoral abans de la primera volta de les presidencials de diumenge. El favorit a les enquestes (28%) és el candidat socialista François Hollande, que farà el míting de cloenda a Bordeus. El president sortint, Nicolas Sarkozy, que gairebé suma els mateixos suports (25%), ha escollit Niça per tancar al campanya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Marine Le Pen, líder de l'ultradretà Front Nacional, i Jean-Luc Mélenchon, que encapçala el Front d'Esquerres, una coalició d'esquerres al voltant del Partit Comunista, es disputen el tercer lloc, amb una forquilla d'entre el 14% i el 17% dels vots, segons els sondejos. En cinquè lloc quedaria el representant del centre, François Bayrou. En total hi ha deu candidats a la primera volta. Els descartats en la primera votació repartiran els seus suports entre els dos primers en la segona volta, que se celebrarà el 6 de maig.

Les enquestes suggereixen que el nivell d'indecisos frega el 25%, en una de les campanyes més disputades que es recorden a França.

És l'economia

La crisi econòmica ha estat al centre del debat polític. Sarkozy por presentar un bon resultat de creixement el 2011, però l'atur ha augmentat fins al 10% (el 2008 era del 7,4%) i està pagant el preu electoral de les reformes del sistema de pensions o la contractació juvenil. Els dos favorits prometen eliminar el dèficit, però Hollande centra el seu discurs més en el creixement que en l'austeritat.

Europa també ha estat present en la campanya quan Hollande ha promès que no signarà el pacte fiscal si no es fa més èmfasi en el creixement, en un gest d'aparent distanciament de les polítiques de la cancellera alemanya Angela Merkel, que s'ha posicionat a favor de Sarkozy.

stats