Internacional 10/03/2011

La Unió Europea i l'OTAN discuteixen sobre Líbia després d'un dia d'enfrontaments

Partidaris i detractors de Muammad al-Gaddafi han protagonitzat aquesta matinada algunes de les lluites més dures des de l'inici del conflicte

Acn
2 min

TrípoliLa Unió Europea i l'OTAN enceten aquest dijous dos dies de converses sobre la crisi Líbia. Un dels temes centrals serà la creació d'una zona d'exclusió aèria al país de la riba sud del Mediterrani, un fet que implicaria la intervenció militar de les forces aliades en territori libi. Mentrestant, aquest dimecres i aquesta matinada de dijous partidaris i detractors de Muammad al-Gaddafi han protagonitzat algunes de les lluites més dures des de l'inici del conflicte, ara fa tres setmanes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Un insurgent libi ha dit que els rebels han reprès el cor d'al-Zawiya, la ciutat més pròxima a la capital, Trípoli, que estava en mans dels contraris a Gaddafi. Poques hores abans, la televisió líbia havia mostrat partidaris del dictador que presumptament havien recuperat la ciutat de les mans dels insurgents.

Mentrestant, el Pentagon ha dit que està preparant un "ampli ventall" d'opcions militars per a Líbia, una de les quals podria ser l'establiment d'una zona d'exclusió aèria, que seran discutides pels ministres de defensa de l'OTAN durant la trobada a Brussel·les.

"L'OTAN no busca intervenir a Líbia, però hem demanat als nostres militars que dissenyin estratègies per a qualsevol tipus d'eventualitat", ha dit el secretari general de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord, Anders Fogh Rasmussen, a la cadena televisiva Sky News.

De la seva banda, Itàlia, les bases militars de la qual poden jugar un rol crític en una hipotètica acció militar, ha dit que donarà suport a qualsevol decisió que prengui l'OTAN, la Unió Europea o els Estats Units, aplanant el camí perquè les forces navals nord-americanes ancorades a Nàpols siguin desplegades si cal.

Un altre organisme amb un paper a jugar en la crisi és l'ONU. La secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, ha deixat clar que s'imposi o no una zona d'exclusió aèria la decisió ha de sortir de les Nacions Unides, i no hauria de ser una iniciativa liderada pels Estats Units.

Amb tot, Rússia i la Xina, membres permanents del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, no semblen estar d'acord amb una idea que podria comportar el bombardeig de les defenses aèries líbies en un primer estadi.

Els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea es reuneixen també aquest dijous a Brussel·les amb l'objectiu de determinar de quina manera el bloc dels 27 pot donar suport al procés de transició política a Tunísia i Egipte. També es discutirà sobre l'ús de sancions i altre mesures polítiques per pressionar Gaddafi perquè abandoni el poder.

stats