Internacional 14/09/2011

La justícia absol per segon cop Villepin pel cas Clearstream

L'exprimer ministre conservador de França ha declarat a la premsa després de la sentència que se sent “més determinat que mai a seguir servint els francesos”

Agències/Redacció
2 min
Dominique de Villepin, a la seva entrada als jutjats/ AFP

Barcelona“La justícia ha reconegut per segona vegada la meva innocència. Vull celebrar la independència de la nostra justícia, que ha sabut resistir davant de les pressions polítiques”. Victoriós, Dominique de Villepin –exprimer ministre conservador de França durant l'era Chirac– va comentar així la sentència que l'exculpa per segona vegada en el cas de les falses acusacions de cobrament de comissions, conegut amb el nom de Clearstream.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Villepin ha sigut absolt aquest dimecres de nou pel Tribunal d'Apel·lació de París en aquest cas, que el mateix Villepin ha recordat que es va iniciar “a la vigília de les eleccions presidencials del 2007” –que van donar la victòria a Sarkozy– i que ara volia que servís “com a lliçó” per a les presidencials del 2012.

Villepin, que no ha amagat les seves ambicions de presentar-se com a candidat a les eleccions presidencials del proper any, va declarar a la premsa després de la lectura de la sentència d'aquest dimecres que està “més determinat que mai a seguir servint els francesos”.

Estratègia política?

El Tribunal d'Apel·lació de París va confirmar, com ja havia fet en primera instància, penes de presó per a dos inculpats més en aquest procés referit a una trama de falses llistes de beneficiaris de comissions il·legals a través de la societat luxemburguesa Clearstream, en les quals figuraven noms sonats de la política francesa, en particular el de l'actual president, Nicolas Sarkozy.

El matemàtic Imad Lahoud va ser condemnat a tres anys de presó, amb 18 mesos de compliment efectiu, i l'exvicepresident del grup europeu EADS Jean-Louis Gergorin, a tres anys amb sis mesos de compliment efectiu. Els jutges van imposar a tots dos multes de 40.000 euros.

La Fiscalia havia recorregut l'absolució de Villepin el 2010 i van reclamar per a ell una pena de 15 mesos de presó sense obligació de compliment efectiu, fet que va ser considerat per alguns com una maniobra dirigida per Sarkozy, etern rival de Villepin.

El ministeri públic té ara la possibilitat de seguir prolongant la pressió judicial portant el cas davant el Tribunal Suprem, amb què una decisió definitiva no arribaria fins al 2012 o 2013.

Villepin també s'ha hagut d'enfrontar aquests dies a les acusacions d'un antic conseller de Chirac, que ha revelat que havia entregat als dos polítics uns 20 milions de dòlars de diner negre de dirigents africans entre el 1997 i el 2005.

stats