Wikileaks
Internacional 16/12/2010

El consolat de Barcelona dubtava de l'estabilitat del tripartit i considerava ERC i ICV "esquerra radical"

Amb l'arribada de Saura la diplomàcia nord-americana va lamentar que perdia un "contacte extremadament útil". Els cables titllen Carod "d'espinós i provocador"

Redacció
1 min
Montilla, entre Carod i Saura, al Consell de Govern

BarcelonaEl cònsol dels EUA a Barcelona, Todd Robinson, va fer un seguiment intens de la formació del segon tripartit, segons els cables de Wikileaks que avui publica el diari El País. El representant diplomàtic alertava de la manca de disciplina interna i titllava "d'esquerra radical" tant ERC com ICV.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Montilla tindrà poc temps per disciplinar el reconstituït tripartit. Els mitjans de comunicació ja estan en alerta buscant signes de discòrdia", diu un dels cables de finals de 2006. La diplomàcia nord-americana veia com a elements de desestabilització Josep-Lluís Carod-Rovira, vicepresident del Govern, i Joan Saura, el conseller d'Interior. El primer és descrit com a "espinós i provocador", es recorda que no parla anglès i no es deixa passar l'episodi de l'entrevista de Perpinyà.

Robinson va fer esment de Saura en tres cables. El primer lamentava la marxa de Joan Unió, que va ser cap dels Mossos d'Esquadra fins al 2006, a qui es descrivia com "un contacte extremadament útil per al cònsol". El consolat també es va fixar en les denúncies per maltractaments a la comissaria de les Corts i els excessos policials en la repressió de les manifestacions contra el pla de Bolonya. El cònsol va recórrer a Joan Rosell, president de Foment del Treball, a qui els cables qualifiquen "d'insider" del PP, per debatre la situació del govern Zapatero després de la formació del segon tripartit, si perdia el suport parlamentari de CiU. Rosell va respondre que el malestar de CiU no duraria.

stats