23 anys de la revolta
Internacional 04/06/2012

La Xina censura a la xarxa l'aniversari de la massacre de Tiananmen

Expressions com 'quatre de juny' i 'mai oblidar' són inaccessibles als principals buscadors. Tampoc es permet l'intercanvi d'imatges a la xarxa, quan es compleixen 23 anys de l'assalt de l'exèrcit a la plaça ocupada pels joves per reclamar democràcia

Reuters
2 min

PequínEls censors xinesos han bloquejat aquest dilluns l'accés a internet als termes 'quatre del sis', '23', 'vela' i "'mai oblidar', en un esforç per silenciar el 23 aniversari de la massacre de Tiananmen, en què l'exèrcit va reprimir la protesta estudiantil prodemocràtica. Per al Partit Comunista de la Xina, el record de les manifestacions del 1989 continua sent un tabú, més encara aquest any, quan el govern prepara un difícil relleu de lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sina Weibo, la més popular de les plataformes de 'microblogging' Twitter de la Xina, bloqueja l'accés a tots els termes relacionats amb l'aniversari, i si els cerquen els usuaris es troben un missatge que indica que els resultats no es poden mostrar d'acord amb "les lleis, reglaments i polítiques".

El règim xinès encara no ha donat les xifres de les víctimes de la repressió del 4 de juny del 1989, quan les tropes van entrar a la plaça ocupada durant setmanes sobretot per joves, en un moviment que s'havia començat a estendre arreu del país. Les estimacions de grups de drets humans i testimonis oscil·len entre diversos centenars i diversos milers de morts, als quals s'han d'afegir els desapareguts i els ferits.

Imatges censurades

Els censors també han impedit als blogaires l'intercanvi de fotografies, però alguns han aconseguit enviar imatges de les protestes del 1989. "No hi pot haver estabilitat social si la gent no pot parlar i ha de viure en el terror", comentava un 'microblogger' en una de les fotografies. Yao Jianfu, autor d'un nou llibre d'entrevistes amb Chen Xitong, l'alcalde de Beijing en el moment de la repressió, va dir a Reuters que Chen havia dit que "va ser una tragèdia que s'hauria d'haver evitat". L'exalcalde assegura que mai no es va imaginar "que hi hauria trets, perquè Mao Tse Tung havia dit que no s'havia de disparar a la gent del carrer".

El règim ha restringit els moviments de desenes de dissidents i expresoners, i no els permet el contacte amb la premsa, ha denunciat Wang Songlian, activista pro drets humans. Un grup d'advocats i activistes protagonitza una jornada de vaga de fam per commemorar l'aniversari.

A Hong Kong s'espera l'assistència de milers de persones amb espelmes, en un acte per al qual s'ha fet una rèplica de la Deessa de la Democràcia que els joves de Tiananmen van construir a la plaça el 1989.

stats