Internacional 08/12/2014

La Xina condemna a mort vuit persones per atemptats a Xinjiang

Acusa els condemnats, de la minoria ètnica uigur, de dos atacs amb 46 morts en aquella regió del país

Efe
2 min

PequínUn tribunal de la regió autònoma de Xinjiang, al nord-oest de la Xina, ha condemnat aquest dilluns a vuit persones a pena de mort per la seva participació en dos atemptats en aquesta zona del país, a l'abril i al maig, en què van morir 46 persones, segons informen mitjans oficials.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cort ha sentenciat uns altres cinc acusats a pena capital amb una suspensió de dos anys, que en el país asiàtic es tradueix en cadena perpètua, i a quatre més a diferents penes de presó.

La cort considera que aquestes 17 persones, de les quals no s'ha detallat més informació, són culpables de l'explosió ocorreguda a la capital de Xinjiang, Urumqi, el 30 d'abril, en què van morir tres persones, inclosos dos atacants; i de l'atac amb explosius comès al maig en un mercat abarrotat a la mateixa ciutat, que va acabar amb la vida de 39 persones i en què també van morir quatre assaltants.

Arran d'aquests fets, les autoritats van llançar una campanya d'un any contra la violència a Xinjiang, llar de la minoria ètnica uigur i on s'han incrementat els enfrontaments entre aquests i els xinesos d'ètnia han, la majoritària al país, amb un total de 200 morts des de començament d'any.

Les condemnes d'aquest dilluns se sumen a la llarga llista de dures sentències que la Justícia xinesa ha dictat aquest 2014 per "terrorisme" després que augmentés la violència, i que Pequín atribueix a grups uigurs relacionats amb el jihadisme.

Per la seva banda, els uigurs a l'estranger -aquells que poden parlar sense por de patir represàlies, a diferència d'aquells que habiten a la Xina- defensen que és la repressió i la discriminació a la seva cultura per part de les autoritats -majoritàriament han- el que ha ocasionat els casos de violència.

A les sentències a molt per a grans grups de suposats terroristes -algunes dictades en un macrojudici celebrat en un camp de futbol-, es va sumar aquest any la condemna de l'intel·lectual uigur Ilham Tohti, catedràtic d'una universitat de Pequín i considerat la veu moderada de la seva ètnia a la Xina.

Tohti, que tractava d'actuar de pont entre la comunitat han i la uigur, va ser sentenciat a cadena perpètua al setembre per "incitar al separatisme", un cas que va acaparar l'atenció mundial i va ser criticat fortament per organitzacions de drets humans.

El conflicte a Xinjiang es va aguditzar el 2009, en uns enfrontaments en que almenys dos centenars de persones van morir i 1.700 van resultar ferides, i es va estendre a altres zones del país el 2013, primer, amb un atac al sud del país, i posteriorment , al cor de Pequín, a l'emblemàtica plaça de Tiananmen, el que elevar l'alerta.

stats