Internacional 29/08/2011

Yoshihiko Noda serà el nou primer ministre japonès

Substituirà Naoto Kan, que va anunciar la seva dimissió divendres passat després de les múltiples crítiques que ha rebut arran de la gestió de la crisi nuclear de Fukushima

Efe
1 min

TokyoEl ministre japonès de Finances, Yoshihiko Noda, ha estat escollit avui president del Partit Demòcratic (PD) del Japó, que actualment és al govern, i això el converteix en el virtual primer ministre del país asiàtic. Yoshihiko Noda s'ha imposat en una segona ronda de votacions al titular d'Indústria, Banri Kaieda, i substituirà Naoto Kan, que ha pagat molt car el que els japonesos consideren una mala gestió de la crisi de Fukushima, i per això va dimitir divendres passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Yoshihiko Noda, fins ara ministre de Finances, té 54 anys i ha obtingut el suport de 215 dels gairebé 400 legisladors del PD que voten, mentre que el seu rival Banri Kaieda, que sortia com a favorit, ha aconseguit 177 vots.

Tots dos havien superat una primera ronda amb altres tres candidats: l'exministre d'Exteriors Seiji Maehara, el titular d'Agricultura, Michihiko Kano, i l'exministre de Transports Sumio Mabuchi. Després de la votació que l'ha designat president del PD, Noda ha admès que el desastre de l'11 de març, quan un terratrèmol va destruir bona part de la costa est del país i va deixar milers de morts i una de les crisis nuclears més importants de la història del Japó, suposa una gran càrrega i que la política nipona haurà d'assumir. El nou president ha destacat que treballarà per resoldre-la. En aquest sentit, ha fet un crit a la unitat del seu partit, cada vegada més fragmentat, i a deixar de banda les disputes internes.

Està previst que el nou president assumeixi el càrrec demà, quan Naoto Kan dissolgui l'actual gabinet. Yoshihiko Noda es convertirà així en el sisè primer ministre en els últims cinc anys.

stats