Internacional 16/05/2011

Poder i abusos, una llarga història d'escàndols

Dominique Strauss-Kahn se suma a la llista de líders de primer nivell que han protagonitzat escàndols i abusos de poder. El director de l'FMI ja havia estat investigat l'any 2008 per una relació amb una subordinada

Redacció
2 min

BarcelonaLa detenció de Dominic Strauss-Kahn és l'últim cas d'una llarga llista d'homes poderosos que han protagonitzat escàndols sexuals. Silvio Berlusconi, Bill Clinton, John Profumo o Moshe Katsav són alguns d'aquests noms. "La política, el poder i l'assetjament sexual tenen una llarga història conjunta", diu Michele Swers, professor de Georgetown, en declaracions a l'agència Reuters, tot i que matisa que el cas del director de l'FMI, "és diferent perquè estem parlant d'una acusació de violació i això [si es proven els fets] adquireix una magnitut diferent".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre els casos més famosos hi ha el del secretari de la guerra britànic, John Profumo, que al 1963 va escandalitzar l'opinió pública i el govern quan es va saber que tenia una relació amb una prostitua relacionada amb un espia rus. Tot i que en un primer moment Profumo va negar els fets, l'evidència no va fer res més que augmentar l'escàndol, que el va portar a dimitir i va perjudicar greument el govern del llavors premier, Harold Macmillan.

El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, és un altre nom que apareix sovint a la llista d'escàndols. Actualment s'enfronta a un procés judicial sota l'acusació d'haver contractat els serveis d'una prostituta menor d'edat. Aquest judici arriba després d'anys de rumors i especulacions sobre les presumptes orgies que organitza habitualment el primer ministre italià amb el seus homes de confiança.

Un precedent sospitòs

Strauss-Kahn tampoc és nou en aquest tipus d'escàndols. El director de l'FMI ja va ser investigat per aquesta institució l'any 2008 per un possible abús de poder relacionat amb un afer que havia tingut amb una subordinada seva. Al final el cas es va resoldre de mutu acord i no va anar a més.

Un altre cas és el del expresident israelià Moshe Katsav, que va ser condemnat, al març, a set anys de presó per un cas de violació comès quan encara estava al càrrec. En conèixer la sentència, l'actual primer ministre, Benjamin Netanyahu, va dir que "no hi ha ningú per sobre la llei".

Per acabar la llista d'escàndols trobem l'expresident nord-americà Bill Clinton, que va veure com tota la seva carrera política trontollava per l'afer amb la becària de la Casa Blanca, Monica Lewinsky.

stats