Temporal de neu
Internacional 21/12/2010

Els aeroports europeus acumulen retards i perillen les vacances de Nadal de molts catalans

El mal temps obliga a cancel·lar 28 vols a l'aeroport d'El Prat

Redacció
3 min
Avions esperant a l'aeroport de Tegel (Alemanya)

BarcelonaEl temporal de neu continua col·lapsant gran part del tràfic aeri europeu. Eurocontrol ha parlat de 38 països afectats i fins a 22.000 cancel·lacions de vols a tot Europa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mal temps ha obligat a cancel·lar 28 vols a l'aeroport del Prat fins aquest dimarts a dos quarts de cinc de la tarda, segons ha informat Aena. S'acumulen els retards i perillen les vacances de molts catalans. L'ARA ha recollit testimonis des de la pàgina del Facebook el testimoni de lectors que tenen previst volar aquests dies de vacances.

D'entre els vols suspesos, catorze són d'arribada i catorze més són de sortida. Aquests vols tenen sobretot com origen i destí l'aeroport parisenc de Charles de Gaulle, l'aeroport londinenc de Heathrow i els aeroports de Frankfurt i Berlín.

Per la seva banda, l'aeroport de Girona ha hagut de cancel·lar dos vols, amb origen i destí a l'aeroport de Dublín. L'aeroport de Reus no ha cancel·lat cap vol i opera amb normalitat.

Aena informa a través del seu lloc web de la planificació de vols. Eurocontrol alerta que el dia d'avui tornarà a ser difícil

Londres, a mig gas

El Regne Unit és una de les zones més afectades per les fortes nevades. L'aeroport londinenc de Heathrow executarà només un 30% dels seus vols fins a les sis del matí d'aquest dimecres. A Alemanya, l'aeroport de Frankfurt s'ha vist obligat a tancar durant més de tres hores aquest dimarts al matí per una nevada inesperada. A França i a Bèlgica el trànsit aeri va tornat a la normalitat, però el caos, les cancel·lacions i els retards continuen afectant els passatgers pocs dies abans de Nadal. Heathrow continua amb dificultats per dur a terme aterratges i enlairaments degut a les nevades que afecten la capital britànica. Durant aquest dimarts l'aeroport només disposarà d'una de les tres pistes pels avions, el que redueix el trànsit aeri, com a mínim fins dimecres al matí, al 30% de la seva capacitat habitual.

L'aeroport de Gatwick, també a Londres, ha tornat a obrir a les sis del matí d'aquest dimarts, després de mantenir-se tancat durant tota la nit. Des de British Airways, una de les companyies aèries més afectades, han informat que esperen poder desviar als aeroports de Gatwick i London City alguns dels vols destinats a Heathrow, tot i que han insistit que es continuaran produint retards i cancel·lacions.

Tot i això, el nombre de vols que aterren i s'enlairen al principal aeroport londinenc és més elevat que dilluns, segons British Airways.

Gairebé 300 vols anul·lats a Frankfurt

El principal aeroport d'Alemanya, el de Frankfurt, ha tornat a registrar problemes durant aquest dilluns al matí. Ded de les cinc de la matinada fins a dos quarts de nou no s'ha permès ni l'entrada ni la sortida d'avions, el que ha provocat l'anul·lació de 139 aterratges i 136 enlairaments.

Fraport, l'empresa que gestiona l'aeroport de Frankfurt, ha advertit als passatgers que durant aquest dimarts també comptin amb retards i cancel·lacions. A mig matí funcionava una de les tres pistes de l'aeroport.

Uns 31 vols de llarga distància que havien d'aterrar a Frankfurt s'han hagut de desviar fins l'aeroport de Munic, segons ha confirmat un portaveu de l'aeroport bavarès, que ha afegit que aquest canvi de destinació ha afectat 10.000 passatgers.

Brussel·les es queda sense líquid anticongelant

A Brussel·les també s'han anul·lat molts vols, però els problemes de congelació no han estat tan greus com s'esperaven. L'aeroport de Brussel·les va dir aquest dilluns que s'havia quedat sense reserves de líquid anticongelant, i els vols se centraven als aeroports secundaris de Liège i Charleroi. 'Brussels Airlines', però, ha confirmat que la companyia encara disposa de líquid anticongelant.

París es recupera

A París, el tràfic aeri es va recuperant gradualment. Als aeroports de París Orly i Charles de Gaulle els avions es tornen enlairar-se i a aterrar, però el director executiu d'Air France-KLM, Pierre-Henri Gourgeon, ha avisat que la situació pot tornar a ser caòtica si es repeteix una altra nevada.

Els dos aeroports treballen a contrarellotge per recuperar els vols que es van anul·lar dilluns. Les autoritats de l'aviació civil han autoritzat que Charles de Gaulle funcioni les 24 hores per donar sortida als milers de passatgers bloquejats.

'Aquest matí s'han reiniciat els vols, però si hi ha una altra nevada, evidentment hi haurà més dificultats', ha explicat Gourgeon a l'emissora Europe 1. L'Eurostar, l'altra alternativa per viatjar entre França, el Regne Unit i Brussel·les, està col·lapsat. A Londres, a primera hora del matí, la gent feia cues d'un quilòmetre per aconseguir un bitllet de tren.

stats