MARROC
Internacional 20/01/2012

Creix la tensió social al Marroc després que 4 joves es calessin foc en una protesta

Un grup de diplomats aturats van calar-se foc dimecres després de quinze dies de protestes dins del ministeri d'Educació a Rabat. El Moviment 20 de Febrer ha convocat per a diumenge una gran manifestació

Ara
2 min

BarcelonaCreix la tensió social al Marroc. L'últim detonant ha estat una manifestació de joves universitaris aturats que va acabar amb cinc d'ells calant-se foc. Els succés va passar dimecres a Rabat, després que un centenar de persones estiguessin 15 dies tancades al ministeri d'Educació en protesta per l'alt índex d'atur entre els diplomats marroquins.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Centenars de persones es van concentrar a l'exterior de l'edifici per aconseguir proveir d'aigua i aliments els confinats. La policia marroquina els havia tancat durant les dues setmanes de protesta i també impedia que els manifestants entressin al ministeri. Com a mesura de manifestació, quatre d'ells, damunt d'una tanca, es van prendre foc. Un d'ells està ferit greu i hi ha un jove que els va intentar socórrer que també va patir diverses cremades.

Una ONG culpa l'Estat dels incidents

L'Associació Marroquina de Drets Humans va responsabilitzar dijous l'Estat de l'acció dels diplomats. "La policia els va assetjar durant 15 dies al ministeri d'Educació i els va mantenir en condicions inhumanes, privant-los d'aigua i de menjar", va explicar a l'agència Efe Yusef Raisuni, president de l'associació a Rabat.

Segons Raisuni, les quatre persones es van prendre foc dimecres a la tarda per protestar contra les forces de l'ordre que van impedir que un grup de persones els duguessin aliments al ministeri.

El president de l'associació va apuntar que un altre jove, militant del Moviment 20 de Febrer, es va cremar la roba quan va intervenir per salvar els quatre aturats.

Raisuni va explicar que aquest grup format per més de 100 persones va ser exclòs d'una convenció entre el govern i els diplomats aturats el juliol de 2011, que garantia la seva inserció al sector públic.

Una resposta cada vegada més freqüent

Aquests actes de protesta són cada vegada més freqüents al Marroc. L'any passat almenys tres persones van morir després de cremar-se a l'estil bonze.

Però aquest últim succés està previst que detoni una gran manifestació del Moviment 20 de Febrer convocada per a diumenge en diferents ciutats del país. Els joves es manifesten per un futur més digne i una política de les autoritats més transparent i democràtica.

stats