Àfrica
Internacional 23/01/2012

Membres del govern kenià seran jutjats per la violència post-electoral del 2007

Dos candidats presidencials a Kènia aniran a judici per crims contra la humanitat comesos durant la violència que va seguir les eleccions del 2007, ha dictaminat el Tribunal Penal Internacional

Agències
2 min

L'HaiaEl Tribunal Penal Internacional (TPI) ha confirmat avui els càrrecs contra quatre alts càrrecs kenians per crims contra la humanitat durant els episodis de violència post-electoral a finals del 2007 al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges han confirmat els càrrecs contra l'exministre d'Educació, William Samoei Ruto; l'actual vice-primer ministre i titular de Finances, Uhuru Muigai Kenyatta; el periodista Joshua Arap Sang i el cap dels serveis públics, Francis Kirimi Muthaura. Els quatre acusats neguen totes les acusacions.

No obstant, consideren que "la fiscalia no ha presentat proves suficients" per acusar el ministre d'Industrialització, Henry Kiprono Kosgey, i l'excap de la policia Mohamed Hussein Ali, que "ja no són acusats del TPI".

En confirmar els càrrecs, els jutges donen via lliure a l'obertura d'un judici, l'inici del qual podria ser d'aquí a uns mesos.

Futurs candidats presidencials

Tant Kenyatta com Ruto són candidats presidencials de cara a les properes eleccions, que se celebraran a principis de l'any que ve. El darrer ha reaccionat a la notícia i ha rafirmat, des de Nairobi: "Em mantinc ferm a la cursa presidencial, els càrrecs contra mi no m'afectaran".

Ruto, Sang i Kosgey eren seguidors del principal membre de l'oposició durant les eleccions de fa tres anys, Raila Odinga. La fiscalia considerava que aquests vab ser "els principals organitzadors" de presumptes crims contra els partidaris de Mwai Kibaki, líder del Partit d'Unitat Nacional i actual president del país.

Entre els partidaris de Kibaki hi havia Kenyatta, Muthaura i Ali. Aquests aniran a judici conjuntament per crims contra la humanitat, inclosos l'assassinat i l'assetjament. Els acusats Ruto, Sang i Kosgey aniran a judici en un cas separat, ja que eren en bàndols oposats.

La violència post-electoral a Kènia va causar més de 1.200 morts, 3.500 ferits i fins a 600.000 desplaçats. Molts encara no han pogut recuperar els seus domicilis.

stats