VIOLÈNCIA A NIGÈRIA
Internacional 19/04/2011

La victòria de Goodluck Jonathan desencadena la violència al nord de Nigèria

El president Goodluck Jonathan, candidat del sud, ha derrotat l'opositor Muhammadu Buhari, que representa el nord. Els enfrontaments, que van començar dilluns, han deixat diversos morts

Agències
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } L'anterior cap d'estat de Nigèria, Goodluck Jonathan, ha estat declarat guanyador de les eleccions presidencials, sacsejades per disturbis al nord predominantment musulmà, on la violència s'ha cobrat vides. Els enfrontaments es van disparar dilluns després de la jornada electoral. Grups de joves van atacar esglésies i habitatges del nord del país per protestar per la victòria del president Jonathan, que procedeix de la zona petroliera del sud del país, poblada majoritàriament per cristians.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la Creu Roja s'han produït molts morts, tot i que encara no s'han pogut comptabilitzar. Els resultats dels comicis mostren que Jonathan ha derrotat Muhammadu Buhari, un exmilitar que representa el nord del país, de confessió musulmana. Les regions del nord acusen l'actual president d'impedir una rotació presidencial entre candidats del nord i el sud de Nigèria. Els observadors internacionals, però, consideren que les eleccions han estat les més justes en dècades del país més poblat d'Àfrica, però els partidaris de Buhari acusen el partit presidencial de fer frau i rebutgen els resultats.

La Creu Roja de Nigèria ha informat que els rebels han cremat esglésies, mesquites i cases al nord del país, cosa que ha causat nombrosos morts, 276 ferits i 15.000 desplaçats. Les autoritats de l'estat de Kaduna, al nord, van imposar un toc de queda de 24 hores després que diversos manifestants haguessin incendiat la residència del vicepresident, Namadi Sambo, a la localitat de Zaria.

El president nigerià, Goodluck Jonathan, ha fet una crida a la calma: "Demano a tots els líders polítics que forcin els seus seguidors a aturar la violència pel bé de l'estabilitat i la pau del país".

stats