SUDAN
Internacional 17/01/2011

La Unió Europea dóna credibilitat al referèndum per a l'autodeterminació del sud i en valora l'organització

La missió d'observadors de la UE sobre la consulta assegura que s'ha celebrat pacíficament. L'augment dels preus d'alguns productes dispara les protestes al nord

Reuters
1 min
Recompte de vots en un col·legi electoral del Fasher, al nord del Darfur.

Khartum p { margin-bottom: 0.21cm; } La missió d'observadors de la Unió Europea sobre el referèndum per a la independència del Sudan del Sud ha donat credibilitat al procés de votacions que es va tancar dissabte. En un comunicat, el grup ha assegurat que la consulta s'ha organitzat correctament i s'ha desenvolupat en un entorn pacífic. Els primers resultats atorguen una victòria clara als vots per l'escissió del país africà i es preveu que la participació sigui de vora el 90%. El referèndum serà vinculant si aquesta xifra és a partir del 60%.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mentre continua el recompte de vots de la consulta, els grups opositors al govern de Khartum, al nord del Sudan, han amenaçat amb manifestacions al carrer si l'executiu no fa fora el ministre de Finances i dissol el parlament per la decisió d'augmentar els preus de determinats productes. El govern va anunciar a principis d'aquest mes mesures d'emergència per reduir el dèficit, fet que suposa retallades en les subvencions dels preus de la benzina i l'augment del cost del sucre. Aquesta pujada de preus ha provocat protestes de grups de joves en les zones agrícoles del nord del país. Una situació que té algunes similituds amb les protestes que han tingut lloc a Tunísia.

stats