TUNÍSIA
Internacional 15/01/2011

Tunísia gira full i es prepara per a la transició

Les protestes per reclamar més llibertats han acabat amb la fugida del president del país després de 23 anys en el poder. Ara s'espera que comenci un procés democràtic que es preveu llarg

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } La fugida del president de Tunísia, Ben Ali, posa punt final a 23 anys del seu mandat, marcats per l'autoritarisme. I obre la porta a la transició i a la participació de la resta de formacions polítiques, a més del partit presidencial, ONG i associacions de drets humans en un procés democràtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d'un fet sense precedents en un país on Ben Ali, al govern des del novembre del 1987, ha estat només el segon cap d'estat que ha tingut Tunísia des que es va independitzar de França el 1956. Va succeir el primer president de la república tunisiana independent, Habib Bourguiba, després que aquest va haver de renunciar al càrrec pel seu estat de salut. Des d'aleshores, Ben Ali ha estat escollit president cinc vegades consecutives. La darrera va ser el 2009, quan va aconseguir el 90% dels vots a les eleccions presidencials, segons els resultats oficials del recompte. L'oposició i grups de drets humans van acusar el govern de cometre frau i falsejar els resultats.

Ben Ali ha governat amb mà de ferro un país que ha tingut en el turisme una de les principals fonts d'ingressos (va rebre 6,9 milions de visitants el 2009). Això ha passat per mantenir a ratlla els moviments islamistes, fet que li ha permès mantenir un cert suport popular. Però la manca de llibertat ha estat un dels detonants precisament de les protestes juvenils. També hi han contribuït la situació econòmica i els greus problemes d'atur.

stats