EGIPTE
Internacional 11/02/2011

Els moviments claus per fer caure un règim de 3 dècades en 18 dies

El 25 de gener, inspirats per les revoltes a Tunísia, comencen les protestes a Egipte contra el govern de Hosni Mubàrak. Avui, el mandatari deixa el poder i el traspassa a l'Exèrcit. Han estat 18 dies de protestes i enfrontaments que han acabat amb el règim.

Redacció
3 min
Vista general de la plaça de l'Alliberament.

Barcelona25-01-11: Comença la revolta amb una convocatòria pel Facebook

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Moviment del 6 d'Abril, un grup d'opositors al règim, convoca per Facebook una manifestació contra Hosni Mubàrak. Animats per les revoltes a Tunísia, els manifestants omplen la plaça Tahrir d'El Caire, on hi ha els primers enfrontaments entre els opositors al règim i la policia. Des dels Estats Units, la secretària d'Estat, Hillary Clinton, assegura que el govern egipci és estable malgrat les protestes.

26-01-11: 500 detinguts

Continuen les protestes als carrers egipcis. La policia deté 500 persones i s'anuncia la primera mort d'un manifestant. El portaveu de la Casa Blanca, Robert Gibbs, urgeix el règim de Mubàrak que "demostri la seva capacitat de resposta al poble egipci".

27-01-11: Al-Baradei torna a Egipte

El Premi Nobel de la Pau del 2005 i director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, Mohamed al-Baradei, retorna a Egipte i anuncia que es posa al capdavant de la transició al país. A la plaça Tahrir continuen els enfrontaments entre la policia i els opositors al règim. Les connexxions a Internet a Egipte es tallen.

28-01-11: Els manifestants aprofiten el dia festiu

La revolta a Egipte és el primer titular als informatius de tot el món. El poble aprofita el dia de festa i s'uneix a les protestes a tot el país. A les grans ciutats del país es decreta el toc de queda i almenys 18 persones moren en els enfrontaments. Els EUA comencen a desmarcar-se del règim de Mubàrak i demanen que no es faci ús de la violència.

29-01-11: Suleiman, vicepresident

Hosni Mubàrak reuneix el seu gabinet i nomena vicepresident el cap dels serveis d'intel·ligència egipcis, Omar Suleiman.

30-01-11: Obama demana la democràcia a Egipte

Milers de manifestants continuen a la plaça Tahrir. El president dels Estats Units, Barack Obama, demana al govern d'Egipte que lideri una "transició" cap a la democràcia.

31-01-11: Suleiman promet diàleg

Mubàrak continua desafiant els manifestants que demanen la seva renúncia. Suleiman promet diàleg i una reforma de la Constitució. Els grups opositors fan una crida per a una "marxa milionària" per al dia següent. Al-Jazira denuncia interferències amb la seva senyal internacional.

01-02-11: Marxa multitudinària

Una multitudinària manifestació a El Caire demana la renúncia immediata de Mubàrak al capodavant del país. El mandatari anuncia que no es presentarà a la reelecció als comicis del setembre.

02-02-11: Batalla a la plaça Tahrir

La plaça Tahrir es converteix en una batalla entre els manifestants en favor del règim de Mubàrak i els antigovernamentals. Moren tres persones i unes 600 queden ferides. La Casa Blanca insta Mubàrak a obrir un procés de transició immediatament. El servei d'Internet torna a la normalitat.

03-02-11: 300 morts segons l'ONU

Mubàrak es manté a la presidència i considera que només hi ha dues opcions: o ell o el caos. Els partidaris del règim ataquen la premsa internacional després de tallar les emissions d'Al-Jazira. Les Nacions Unides fan un balanç de 300 morts.

04-02-11: Obama urgeix el mandatari egipci

Milers d'opositors tornen a la plaça Tahrir per forçar la sortida del poder de Mubàrak. Barack Obama urgeix el mandatari egipci a escoltar les protestes del poble.

05-02-11:Mubàrak obre la porta a les reformes

Mubàrak convida els grups a l'oposició a negociar la reforma constitucional.

06-02-11: Reunió amb els Germans Musulmans

El vicepresident, Omar Suleiman, es reuneix amb els Germans Musulmans i la resta de grups polítics a l'oposició per intentar arribar a un acord sobre les reformes constitucionals, però no s'aconsegueix cap avenç i les protestes s'intensifiquen a la plaça Tahrir. Els bancs egipcis reobren després dels primers dies de crisi.

07-02-11: El règim puja els sous el 15%

El govern anuncia un augment del 15% dels sous dels treballadors públics. La revolta perd força per moments després de l'intent del règim de calmar els ànims.

08-02-11: Tahrir es torna a omplir

La multitud torna a la plaça Tahrir. El secretari general de les Naciona Unides, Ban Ki-moon, demana una transició pacífica i diàleg.

09-02-11: Les protestes arriben al parlament

Els manifestants ocupen els carrers propers al parlament egipci. El vicepresident Suleiman assegura que les campanyes a favor de la desobediència són "molt perilloses per a la societat".

10-02-11: Missatge de Mubàrak

A la tarda comencen els rumors sobre la sortida del poder de Mubàrak. El cap de l'Exèrcit diu als opositors que "tot el que voleu es complirà". La plaça Tahrir viu moments d'optimisme després de l'anunci d'un missatge del president. Mubàrak fa un discurs ambigu a la televisió pública que indigna el poble egipci.

11-02-11: Mubàrak abandona

Mubàrak deixa el poder i el traspassa a l'Exèrcit.

stats