Internacional 30/08/2012

La fiscalia sud-africana acusa d'assassinat 270 miners que van participar en els disturbis del 16 d'agost

Els culpen de la mort de 34 dels seus companys, que van ser tirotejats mentre carregaven contra la policia

Ara / Agències
2 min
Un policia, pistola en mà, comprova quin és l'estat d'un dels miners morts durant la massacre de les forces de seguretat.

JohannesburgLa fiscalia sud-africana ha presentat aquest dijous càrrecs d'assassinat contra 270 miners detinguts per participar en els disturbis que van desencadenar en la massacre de 34 treballadors, tirotejats per la policia mentre carregaven contra els agents que miraven de dispersar els manifestants. Els fets van passar el passat 16 d'agost durant una vaga de miners de l'empresa Lonmin, situada a 100 quilòmetres de Johannesburg.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El portaveu de la fiscalia, Frank Lesenyego, ha confirmat que les acusacions s'han formulat al tribunal de Ga-Rankuwa, als afores de Pretòria. “Els 270 miners han sigut acusats d'assassinat perquè van provocar un assalt a les forces de seguretat, tot i saber que hi podia haver morts”, ha dit Lesenyego.

Julius Malema, l'antic líder de les joventuts del partit governant, el Congrés Nacional Africà, ha qualificat la decisió de la fiscalia de “bogeria” en unes declaracions a la BBC. “Els agents que van matar aquesta gent no estan en custòdia, ni tan sols un d'ells, i el món sencer va veure com mataven aquella gent”, ha dit Malema.

6 dels 270 miners acusats es troben encara a l'hospital, recuperant-se de les ferides que van rebre durant el tiroteig. Els 264 restants han comparegut aquest dijous al tribunal de Ga-Rankuwa, on hi havia unes 100 persones protestant per la seva detenció.

El portaveu de la fiscalia sud-africana, Frank Lesenyego, ha assegurat a la BBC que l'acusació respon a a la llei comuna. Lesenyego ha afirmat que, segons la llei del país, quan una multitud carrega contra la policia amb un objectiu comú i portant armes, si hi ha un tiroteig amb morts els culpables seran els participants o els instigadors de la càrrega. Segons diversos experts citats per la mateixa cadena de televisió, aquesta llei prové dels temps de l'apartheid, i era utilitzada per la minoria blanca per protegir-se de les manifestacions de negres.

stats