Líbia
Internacional 22/02/2011

Eduard Soler, investigador del CIDOB: "El règim de Gaddafi pot tenir les hores comptades"

L'expert en política mediterrània i del Pròxim Orient creu que el líder libi podria buscar asil a Guinea Equatorial

Albert Castellví
2 min

Barcelona"Ara mateix, el règim de Gaddafi no és sostenible. Pot tenir les hores o els dies comptats". Així de contundent s'ha mostrat Eduard Soler, investigador del CIDOB expert en política mediterrània i del Pròxim Orient, en declaracions aquest matí a El món a RAC1. Tot i així, Soler ha alertat que si malgrat tot el president de Líbia aconsegueix mantenir-se al poder, pot ser "un perill públic" per a tots els països del seu entorn.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'investigador ha assegurat que no l'ha sorprès la massacre que està tenint lloc aquests dies a Líbia, i ha afegit: "Que Gaddafi és un boig, una persona estrafolària i que com ell n'hi ha pocs, ja ho sabíem. Els seus estirabots són de tal magnitud que jo crec que hi ha alguna cosa més enllà de ser cínic, hi ha un element de bogeria".

En canvi, Soler diu que no s'esperava "un moviment tan fort a Líbia, perquè semblava adormida", però considera que amb la massacre, "el règim ha perdut la poca credibilitat que podia tenir entre els ciutadans, i això ha despertat la població". Fins i tot, ha dit, "podríem arribar a veure un cop d'Estat".

En cas que finalment caigui el règim, Soler creu que Gaddafi "ho tindrà més cru que Ben Ali per demanar asil", ja que "ha dedicat unes quantes perles a l'Aràbia Saudita, i per tant allà li tenen un odi important". En la seva opinió, podria refugiar-se a Guinea Equatorial, i en canvi ha descartat Veneçuela i Sud-àfrica, de les quals també s'havia parlat, perquè "després del que estem veient els sectors més decents d'aquests països posarien el crit al cel".

Per últim, i davant l'onada de revoltes de les darreres setmanes, Soler ha afirmat: "No s'hauria de descartar que hi hagués efecte contagi més enllà del món àrab", en països com l'Iran, la Xina o Armènia.

stats