Somàlia
Internacional 21/03/2012

Els pirates somalis alliberen una turista britànica segrestada fa sis mesos

Una ciutadana britànica capturada per pirates somalis mentre estiuejava a Kènia, en un atac en què el seu marit va ser assassinat, ha estat alliberada després de sis mesos

Agències
2 min
Imatge d'arxiu de policies patrullant una platja propera al complex turístic kenià on Tebbutt va ser capturada i el seu marit va ser assassinat. / WILLIAM DAVIES / AFP

MogadiscioEls pirates somalis han alliberat l'hostatge britànica Judith Tebbut aquest dimecres després que la seva família pagués un rescat, més de sis mesos després que un grup d'homes armats matessin el seu marit i la segrestessin d'un complex turístic de luxe a la veïna Kènia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Hem aconseguit l'alliberament de la dona britànica. Acaba de sortir de l'aeroport d'Adado cap a Nairobi", ha dit a Reuters Omar Mohammed Diirey, funcionari de l'administració regional, a Reuters des d'Adado, al centre de Somàlia. El ministeri d'Exteriors britànic ha confirmat que ha estat alliberada. "La nostra prioritat ara és dur-la a un lloc segur", ha dit el ministeri en un comunicat.

Dos testimonis han dit que han vist Tebbut embarcant en un avió que s'ha enlairat a l'aeroport citat. Un vídeo de la BBC mostra Tebbut, amb un mocador ocre, corrent cap a un avió acompanyada d'un home amb barret i jaqueta de safari, que li passa el braç per sobre les espatlles.

Un pirata que s'ha identificat com a Ahmed ha dit a Reuters que Tebbut, de 56 anys i treballadora social, que té problemes auditius, ha estat entregada a l'administració regional dimecres al matí després que els pirates rebessin el rescat, entregat per via aèria. "Sóc feliç per haver estat alliberada i tinc ganes de veure el meu fill, que ha aconseguit el meu rescat de manera segura. No sé com ho ha fet, però ho ha fet. Cosa que és fantàstica", ha dit Tebbutt a la cadena ITV News. Encara no està clar qui ha pagat el rescat ni quants diners s'han pagat.

El segrest de Tebbut i les posteriors abduccions d'estrangers van dur Kènia a enviar centenars de tropes a Somàlia a finals de l'any passat, en un intent d'esclafar els militants d'Al-Shabaab, vinculats a Al-Qaida, als quals Nairobi culpava dels atacs.

L'inici d'una onada de segrestos

Un grup de sis homes armats va assaltar el remot Kiwayu Safari Village, a una petita illa keniana, a primera hora de l'11 de setembre passat, matant a trets el publicista David Tebbut, de 58 anys, i agafant com a hostatge la seva dona, abans d'escapar-se en vaixell cap a la veïna Somàlia. Les setmanes següents, van ser segrestades una dona francesa discapacitada d'una altra platja del nord de Kènia i dues cooperants espanyoles al camp de refugiats de Dadaab, el destí de les quals encara no es coneix.

Al-Shabaab va negar que fos darrera de la onada de segrestos i els pirates, que normalment segresten vaixells mercants i iots privats prop de les costes de Somàlia, van dir que ells tenien Tebbutt. Els segrestos a canvi de rescats perpetrats per pirates han tingut lloc principalment al golf d'Aden i a l'oceà Índic, però pistolers somalis han atacat occidentals a l'altra banda de la frontera amb Kènia en diverses ocasions. Somàlia ha estat enfonsada en el caos i l'agitació des que els militars van derrocar el dictador Muhammad Ziyad Barre el 1991.

stats