EGIPTE
Internacional 29/01/2011

El president descarta dimitir i anuncia un nou govern a partir d'avui

Hosni Mubàrak promet més democràcia i llibertat després de treure l'exèrcit al carrer per primera vegada en 31 anys de règim. És la primera compareixença d'ençà dels avalots.

M. Ferrer
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El president egipci, Hosni Mubàrak, ha comparagut ja de matinada per anunciar que no deixarà el càrrec però que reformularà tot el govern. Mubàrak, al poder des de fa 31 anys, promet més democràcia i llibertat al país per millorar la situació econòmica i social de la població. El seu anunci no ha calmat l'estat d'ànim social: les protestes s'han repetit aquest matí en un símptoma inequívoc que la mesura anunciada i la tímida obertura democràtica no és suficient per als revoltats que, de fet, demanen la caiguda de Mubàrak.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Aquesta manifestacions que hem testimoniat no haurien passat si no fos per la llibertat de premsa i les opcions d'expressió que dóna aquest país”, va argumentar ahir a la matinada Mubàrak. Al president se l'ha pressionat durant les darreres hores des de la Unió Europea i sobretot des dels Estats Units perquè solucionés la crisi profunda al país. El detontant ha estat el bloqueig d'Internet i la xarxa mòbil a la majoria del territori des de dijous al vespre.

El govern va decretar dijous a les sis de la tarda un toc de queda general que no es va respectar a la majoria del país. Arran d'aquesta solució dràstica, Mubàrak va argumentar que “una cosa és la llibertat d'expressió i una altra el caos”. Des dimarts passat, el ministeri de l'Interior ha ordenat a la policia antiavalots que controlés els disturbis. Tant al Caire com a Suez la policia ha llançat bombes lacrimògenes i canons d'aigua contra els manifestants.

Pel que fa a l'efecte contagi des que va esclatar la revolució a Tunísia, Mubàrak ha fet saber que “si no fos pel context de les darreres setmanes no hauríem arribat a aquest punt”, però alhora demana consciència a la població perquè “Egipte és el país més gran de la regió i ha de donar exemple”.

Les protestes a Egipte en contra del president de moment han fet 18 morts i més de 1.000 ferits.

stats