REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ A SUDAN DEL SUD
Internacional 23/01/2011

Independència aclaparadora a Sudan del sud

El 98,8 per cent dels sudanesos del sud voten a favor de la seva plena sobirania

Efe
1 min

JARTUMEl 98,8 per cent dels ciutadans del sud del Sudan va votar a favor de la seva indepenència en el recent referèndum d'autodeterminació, segons dades provisionals donades a conèixer avui per les autoritats. D'acord amb l'últim informe de l'escrutini parcial difós per la Comissió del Referèndum del sud del Sudan en el seu web.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El còmput va ser donat a conèixer després de comptar el cent per cent dels vots en les províncies del nord del país, on també van votar els sudanesos originaris del sud, i el 98,7 per cent de les províncies de la regió del sud del Sudan. La votació, que es va dur a terme del 7 al 15 de gener, estava prevista en els acords de pau que van ser signats el 9 de gener del 2005 i que van posar fi a dues dècades de guerra entre el nord i el sud, amb un total d'uns dos milions de morts.

Els resultats són encara provisionals, perquè hi ha la possibilitat que es puguin presentar impugnacions. La data límit per donar a conèixer l'escrutini definitiu és el 14 de febrer. D'acord amb les últimes dades de la comissió, l'opció de la independència va rebre un suport pràcticament total a les províncies del sud, mentre que al nord, amb un padró molt baix, va ser recolzada pel 58 per cent dels votants. El percentatge més alt a favor de la sobirania es va produir a la província d'Unity, on el 99,98 per cent dels seus habitants es va decantar a favor de la independència.

stats