Internacional 24/05/2016

Un afroamericà se salva de la pena de mort per "racisme"

El Suprem dels Estats Units reconeix que el reu va patir discriminació en ser jutjat només per blancs

Ara
2 min
Foster  en una imatge policial.

BarcelonaDurant tres dècades l'afroamericà Timothy Foster ha estat esperant al corredor de la mort en una presó de Geòrgia. Fins ara, en què el Tribunal Suprem acaba d'anul·lar la sentència que el va condemnar a la màxima pena perquè el jurat estava compost exclusivament per blancs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els jutges han considerat que Foster va patir una discriminació racial quan el 1987 els fiscals que es van encarregar d'instruir el seu cas van triar a propòsit ciutadans blancs per formar el jurat i van descartar els quatre candidats negres que es van presentar com a voluntaris per al judici. A Foster l'acusaven d'assassinat, un delicte que va admetre.

"Durant la selecció del jurat per al judici, l'estat de Geòrgia va recusar sense cap raó els quatre candidats negres que es van presentar per formar part del jurat", destaca el president del Tribunal Suprem, John Roberts, en la sentència dictada aquest dimarts, que assenyala que la seva eliminació "va estar motivada substancialment per la raça".

Amb set vots a favor i un en contra, els jutges de la màxima instància judicial dels EUA anul·len la sentència contra Foster, que fa 30 anys en el seu judici va admetre haver participat en l'assassinat d'una dona blanca de 79 anys a Geòrgia.

Tot i l'admissió de culpa, els advocats de Foster argumenten que l'afroamericà va ser sentenciat a la pena màxima i no va rebre un càstig inferior perquè el jurat va rebutjar considerar les proves que apuntaven que Foster patia una greu malaltia mental que li impedia ser conscient dels seus actes.

Com a resultat de la decisió del Tribunal Suprem, els advocats de Foster podran demanar un nou judici que examini altra vegada el cas, 29 anys després que l'acusat fos condemnat a mort.

La decisió sobre el cas de Foster arriba en un moment en què diverses organitzacions qüestionen el sistema judicial dels Estats Units després de la mort de diversos ciutadans negres a mans de policies blancs que van ser exonerats de càrrecs. L'últim, precisament, ahir a la localitat de Baltimore.

stats